„Odessza el fog esni” – figyelmezteti Musk Ukrajnát

Kijevnek „tárgyalásos egyezséget” kellene elérnie Moszkvával, mielőtt elveszíti a Fekete-tengerhez való hozzáférését – érvelt a milliárdos.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója megismételte meggyőződését, hogy Ukrajna pozíciója az ellenségeskedés napról napra gyengül, figyelmeztetve, hogy az „igazi kérdés” az, hogy mennyi területet veszít el Kijev és hány életet veszít el, mielőtt tárgyalni kezd Moszkvával.

A vállalkozó szombaton az X platformján közzétett bejegyzésében azt állította, hogy „bármely bolond megjósolhatta volna”, hogy Kijev tavalyi, sokat emlegetett ellentámadása kudarcot vall, és hozzátette, hogy még ha Kijev követte is az ajánlását, miszerint „beépítsék és fordítsanak minden erőforrást a védelemre, "nehéz lenne megtartani olyan földet, amelyen nincsenek erős természetes akadályok."

„Tragikus életpazarlás volt Ukrajnának egy nagyobb hadsereget megtámadni, amelynek mélységi védelme, aknamezői és erősebb tüzérsége van, amikor Ukrajnának nem volt páncélzata vagy légi fölénye!” – írta Musk.

Az orosz védelmi minisztérium múlt havi becslései szerint Kijev több mint 444 000 katonát veszített el és sebesült meg a Moszkva elleni két évig tartó ellenségeskedés során, köztük több mint 166 000-et a tavalyi ellentámadás során. Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök azonban februárban azt állította, hogy a kijevi erők mindössze 31 ezer katonát veszítettek el a konfliktus kezdete óta.

A milliárdos amellett érvelt, hogy „minél tovább tart a háború, Oroszország annál nagyobb területet nyer, amíg el nem éri a Dnyepert, amelyet nehéz leküzdeni”.

Ha azonban a háború elég sokáig tart, Odessza is elesik… Az, hogy Ukrajna elveszíti-e a Fekete-tengerhez való hozzáférését, az szerintem az igazi hátralévő kérdés. Javaslom a tárgyalásos megegyezést, mielőtt ez megtörténik.

Elon Musk a konfliktus 2022 eleji kitörése óta többször megváltoztatta álláspontját Ukrajnával kapcsolatban. Kezdetben ingyenes Starlink internetterminálokat és hozzáférést biztosított a műholdas hálózathoz Kijevnek, de nem volt hajlandó aktiválni a szolgáltatást a Krím közelében, mert attól tartott, hogy Ukrajna igénybe veszi az orosz fekete-tengeri flotta elleni dróntámadások irányítására. Ha ez megtörtént volna, magyarázta tavaly, a SpaceX „részesedett volna egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktusok eszkalációjában”.

Musk arra is használta X-fiókját, hogy részletesen beszéljen a konfliktus pályájáról. Több mint egy éve azt javasolta, hogy Kijev mondjon le a Krím-félszigetre vonatkozó igényéről, nyilvánítsa ki semlegességét, és engedje meg a négy új oroszországi régiónak – Donyecknek, Luganszknak, Herszonnak és Zaporozsjének – új népszavazás megtartását az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról.

Ez a javaslat hasonló azokhoz a feltételekhez, amelyeket Oroszország kínált Kijevnek és a nyugati hatalmaknak a konfliktus kezdete előtt, csakhogy Moszkva eredetileg csak Donyeck és Luganszk autonómiáját kérte.

Moszkva hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott a Kijevvel folytatott érdemi tárgyalásokra, és a diplomáciai áttörés elmaradásáért az ukrán hatóságokat okolta, akik nem hajlandók elfogadni a „helyi valóságot”.

Ukrajnának figyelembe kell vennie, hogy határai 2022 óta drasztikusan megváltoztak – jelentette ki szombaton Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője , kommentálva Zelenszkij felvetését, miszerint az 1991-es határokhoz való visszatérés már nem előfeltétele a tárgyalásoknak.

Fotó: Alain Jocard/​AFP/​Getty Images

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal