Oroszország háborúban áll – Kreml

Ami katonai műveletnek indult, az eszkalálódott, miután a Nyugat résztvevője lett – mondta Dmitrij Peszkov.

Oroszország ukrajnai hadművelete teljes értékű háborúvá fajult, miután a Nyugat is részt vett a konfliktusban – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nemzeti médiának pénteken megjelent interjújában.

Moszkva továbbra is követni fogja azt a célját, hogy az ukrán hadsereg ne jelenthessen veszélyt az orosz állampolgárokra vagy területre – mondta a szóvivő az Argumenti i Fakty lapnak, megjegyezve, hogy az országnak most négy új szövetségi alattvalója van, amelyeket meg kell védeni és teljesen fel kell szabadítani Kijev erői.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem engedheti meg, hogy határain olyan állam létezzen, amely nyilvánosan azt állítja, hogy elfoglalja a Krím-félszigetet, valamint Oroszország új területeit, utalva a Donyecki és Luganszki Népköztársaságra, valamint Zaporozsje és Herszon régiókra.

„Háborúban állunk” – jelentette ki Peszkov, kifejtve, hogy míg a konfliktus különleges hadműveletként indult, amint „a kollektív Nyugat ennek résztvevője lett Ukrajna oldalán, számunkra háborúvá vált”.

Peszkov a nap folyamán újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésében kifejtette, hogy annak ellenére, hogy a konfliktus „de facto háborúvá fajult”, jogilag Oroszországban továbbra is különleges katonai műveletnek minősül, és ebben a tekintetben semmi sem változott.

Az orosz védelmi minisztérium nemrégiben arról számolt be, hogy az ukrajnai hadművelet 2022 februári kezdete óta több mint 13 000 külföldi vett részt a harcokban a kijevi erők oldalán.

A minisztérium szerint ezek közül a Moszkva által zsoldosoknak minősített harcosok közül mintegy 5962-t „megsemmisítettek” . A legtöbben Lengyelországból, Grúziából, az Egyesült Államokból, Kanadából, az Egyesült Királyságból, Romániából, Németországból és Franciaországból érkeztek.

Az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat (SVR) vezetője, Szergej Nariskin a hét elején azt állította, hogy Franciaország felkészíti haderejét Ukrajnába való bevetésre, és állítólag 2000 katonát is szándékozik küldeni Kijevért harcolni.

Emmanuel Macron francia elnök az elmúlt hetekben utalt a NATO-erők esetleges telepítésére Ukrajnában, és kijelentette, hogy nem zárhatja ki ezt a lehetőséget, miközben Oroszországot "ellenfélnek" bélyegezte . 

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés valószínűleg közvetlen összecsapáshoz vezet az orosz és a NATO-erők között, ami Vlagyimir Putyin elnök szerint „egy lépéssel elmaradna egy teljes körű harmadik világháborútól”.

Fotó: Freepik

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal