Zelenszkij béketerve „elvált a valóságtól” – Lavrov

Oroszország és Kína egyetért abban, hogy az ukrajnai konfliktusról folytatott tárgyalások során figyelembe kell venni Moszkva érdekeit - mondta az orosz külügyminiszter Pekingben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve a Moszkvával fennálló konfliktus lezárására irreális, és nem szolgálhat a jövőbeni tárgyalások alapjául. Lavrov kedden kínai kollégájával, Vang Yivel együtt azt mondta, Peking és Moszkva egyetértenek abban, hogy minden tárgyalásnak figyelembe kell vennie Oroszország biztonsági aggályait. - írja a South China Post.

Zelenszkij tízpontos békeképlete, amelyet először 2022 őszén mutattak be, az orosz erők teljes és feltétel nélküli kivonását követeli Ukrajna 1991-es határain belül minden területről. A terv előirányozza továbbá az orosz katonai parancsnokok és a politikai vezetés nemzetközi bíróságának létrehozását, valamint a jóvátételt.

A Kreml jelezte, hogy kész béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával, de csak akkor, ha Kijev és nyugati támogatói elfogadják a „helyi valóságot”.

A Wanggal folytatott keddi pekingi megbeszéléseket követően Lavrov kijelentette, hogy Kína és Oroszország egy lapon vannak abban a tekintetben, hogy „figyelembe kell venni valamennyi érintett fél jogos aggályait, mindenekelőtt a biztonsági szférában”.

„Ebben az összefüggésben kínai kollégáinkkal együtt megismételtük azt a következtetést, hogy hiábavaló minden olyan nemzetközi esemény, amely nemcsak nem veszi figyelembe Oroszország álláspontját, hanem teljesen figyelmen kívül hagyja” – hangsúlyozta a diplomata.

Lavrov Zelenszkij békeképletét „abszolút üres” ultimátumként írta le, amely „elvált a valóságtól”

Az orosz tisztviselő egyúttal köszönetet mondott Kínának kiegyensúlyozott hozzáállásáért és készségéért, hogy konstruktív szerepet vállaljon az ukrajnai konfliktus lezárásában.

A múlt héten Lavrov a Kína által 2023 februárjában javasolt 12 pontos békekezdeményezést az eddigi „legvilágosabb” és legéletképesebbnek üdvözölte, mondván, hogy az „a jelenlegi események okainak elemzésén alapul, és [igyekszik] kiküszöbölni […] azok] kiváltó okai.”

A terv felszólít az ukrajnai ellenségeskedés beszüntetésére, a béketárgyalások újraindítására, a „hidegháborús mentalitás” feladására és minden nemzet szuverenitásának tiszteletben tartására.

Fotó: Sputnik/orosz külügyminisztérium

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal