Napközbeni szundi. Megéri?

A nap közbeni rövid alvás, más néven szieszta, egyre nagyobb figyelmet kap a modern életmód részeként. Sokan úgy gondolják, hogy a napközbeni alvás luxus, ám számos kutatás és szakértői vélemény szerint ez a gyakorlat számos előnnyel jár.

Vizsgáljuk meg, hogy a rövid alvás hogyan befolyásolja a mentális egészséget, csökkenti a fáradtságot, javítja az emlékezeti és koncentrációs képességeket, valamint milyen szerepet játszik a stresszcsökkentésben és a kreativitás fokozásában.

Rövid alvás hatása a mentális egészségre

A rövid alvás jelentős pozitív hatással van a mentális egészségre. Kutatások kimutatták, hogy a napközbeni szieszta csökkenti a szorongást és javítja az általános hangulatot. Egy rövid, 10-20 perces alvás elegendő ahhoz, hogy frissítőleg hasson az agyra, így segítve a depressziós tünetek enyhítésében és a mentális jólét fenntartásában.

Fáradtság csökkentése és energiaszint növelése

A fáradtság érzése szinte mindenkit utolér a nap folyamán, különösen a délutáni órákban. Ilyenkor egy rövid szieszta csodákat tehet. A 10-30 perces alvás elegendő ahhoz, hogy csökkentse a fáradtságot és növelje az energiaszintet, így jobban teljesíthetünk a nap hátralévő részében. A Journal of Sleep Research tanulmánya szerint a rövid alvás jelentősen növeli az éberséget és a teljesítőképességet.

Az emlékezeti és koncentrációs képesség javítása

A rövid alvás nemcsak az energiaszintet növeli, hanem javítja az emlékezeti és koncentrációs képességeket is. Egy kutatás során azt találták, hogy azok, akik rendszeresen szundítanak napközben, jobb eredményeket érnek el a memória és a tanulási feladatok terén. Ez különösen fontos lehet a diákok és szakemberek számára, akiknek állandóan csúcsteljesítményt kell nyújtaniuk.

Rövid alvás és stresszcsökkentés

A stressz a modern élet elkerülhetetlen része, de a rövid alvás hatékony eszköz lehet a stressz szintjének csökkentésére. Egy rövid szieszta során a test és az agy pihen, ami segít levezetni a felgyülemlett feszültséget. Egy kutatás szerint egy 10 perces alvás is képes jelentősen csökkenteni a stressz hormonok szintjét a szervezetben.

Rövid alvás és a kreativitás fokozása

Nem utolsósorban, a rövid alvás növeli a kreativitást is. Az agy ilyenkor egyfajta "reset" üzemmódba lép, ami segít új szemszögből tekinteni a problémákra és kreatív megoldásokat találni. Számos híres művész és tudós, mint például Salvador Dalí és Thomas Edison, ismerte és alkalmazta a rövid alvás erejét a kreativitás fokozása érdekében.

Összefoglalva, a nap közbeni rövid alvás számos előnnyel jár: javítja a mentális egészséget, csökkenti a fáradtságot, növeli az energiaszintet, javítja az emlékezeti és koncentrációs képességeket, csökkenti a stresszt, és fokozza a kreativitást. Ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználjuk a rövid alvás pozitív hatásait, érdemes beépíteni ezt a szokást a mindennapokba. Az eredmények gyorsan megmutatkoznak, és hozzájárulnak az általános életminőség javításához.

Fotó: 


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal