Megkezdődött Hunter Biden első tárgyalása

Hunter Biden első büntetőtárgyalása hétfőn az esküdtek kiválasztásával kezdődött meg a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán, egy tiltott fegyverbirtokláshoz kapcsolódó ügyben.

A szövetségi különleges ügyész vádemelése nyomán Joe Biden elnök fiának három vádpontban kell felelnie, többek között hamis nyilatkozattétel és tiltott fegyverbirtoklás vádjával szemben. Az esküdtszék 12 tagját, valamint a 4 póttagot az üggyel kapcsolatos tájékozottságuk és esetleges elfogultságaik alapján választották ki keresztkérdések segítségével.

A vád szerint Hunter Biden 2018-ban, amikor emlékiratai szerint kábítószerfüggőséggel küzdött, egy lőfegyver megvásárlása során az ilyenkor kötelező hivatalos űrlapon tagadta, hogy rendszeres kábítószerfogyasztó lenne.

A megvásárolt fegyver 11 napon keresztül volt Hunter Biden birtokában, mielőtt - akkori partnere, néhai bátyjának özvegye segítségével - egy nyilvános szeméttárolóba dobta. Az ügyészség és a védelem nyitóbeszédei kedden kezdődnek, majd a tanúk meghallgatása következik.

A három vádpontban szereplő bűncselekmények elkövetése esetén a maximális büntetés összesen 25 év börtön, illetve vádpontonként 250 ezer dollár pénzbírság. Hunter Biden ellen a vádemelésre azután került sor, hogy a szövetségi különleges ügyész és a védőügyvédek között tavaly kötött vádalkut az ügyet tárgyaló bíró elutasította és megsemmisítette.

Joe Biden elnök a bűnper megindulásának napján közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy elnökként nem fog kommentálni egy folyamatban lévő szövetségi ügyet, viszont apaként feltétlen szeretetéről és bizalmáról biztosítja fiát.

Joe Biden közleményében fia iránti tiszteletét is hangsúlyozta, kiemelve, hogy képes volt kigyógyulni kábítószerfüggőségéből. Hunter Bidenre adó-bűncselekmények miatt egy másik bűnvádi eljárás is vár, amelynek bírósági tárgyalása várhatóan ősszel kezdődik Kaliforniában.

MTI
Fotó: nbcnews.com


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal