Feltárták a szibériai mamuttemető eredetét

Az Orosz Tudományos Akadémia tudósai felfedték a szibériai Berelekh mamuttemető eredetét. A Quaternary Science Reviews folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint előfordulása az emberi tevékenységgel függ össze.

A temető olyan szétszórt csontok gyűjteménye, amelyek legalább 156 egyedi mamutot képviselnek a régészeti lelőhely közelében. Ezek együttesen alkotják a Berelekh geoarcheológiai komplexumot.

A mamuttemető és a régészeti lelőhely kapcsolatának felmérésére a tudósok a 2009-es ásatások során gyűjtött rétegtani és paleogeográfiai adatokat használtak fel, valamint új terepmunkát végeztek a folyó bal partján, ahol a mamutcsontokat kimosták az üledékből és a vízparton kötöttek ki.

A helyszínen egy pleisztocén nyúl, sarki róka és farkas maradványait, valamint emberi tevékenység nyomait is felfedezték: kormot, szenet és feldolgozott mamut agyarakat. Feltételezik, hogy az emberek mamut agyarakat használtak szerszámok és hajítódárdák készítésére, a nyulak pedig a téli ruházat prémforrásaként szolgáltak. A koponyaüregekben és a csontokon a légylárvák tevékenységének nyomai arra utalnak, hogy a temetőbe került csontok húsmentesek voltak.

A radiokarbonos kormeghatározás három csúcsot mutatott ki a mamutcsontok felhalmozódásában: 11,8, 12,2 és 12,4 ezer évvel ezelőtt, ami egybeesik az emberiség letelepedésének korával a területen az északi félteke Belling-Allered felmelegedési időszakában, amikor a régió szárazabbá vált. A temetőben a mamutok számának ingadozása az emberi település megváltozására utal.

Így a berelekhi mamuttemető nagy valószínűséggel a mamutok nyersanyag- és élelmiszerforrásként való felhasználásával kapcsolatos emberi tevékenység eredményeként keletkezett. Ezek az eredmények megdöntötték azt a korábbi vélekedést, hogy a mamutcsontok felhalmozódása és az emberi megtelepedés között 50-80 éves késés volt, és a két jelenség között 700-800 éven át tartó szoros kapcsolatra utalnak.

Fotó: Freepik


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal