Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Parkinson-kór tünetei

A Parkinson-kór egy progresszív neurodegeneratív betegség, amely elsősorban a mozgáskoordinációt befolyásolja. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a remegés (tremor), izommerevség (rigiditás), mozgáslassulás (bradikinézia), és a posturális instabilitás (testtartási instabilitás). Ezen tünetek mellett azonban számos nem-motoros tünet is kialakulhat, amelyek jelentősen befolyásolják az életminőséget.

Demencia tünetei

A demencia olyan tünetegyüttes, amely az agy kognitív funkcióinak romlásával jár. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a memóriazavar, gondolkodási és tervezési nehézségek, valamint a nyelvi készségek romlása. A demencia különböző típusai közül az Alzheimer-kór a legismertebb, de a Parkinson-kórral összefüggésben kialakuló demencia is egyre inkább azonosítható.

Hogyan alakul ki a demencia Parkinson-kór esetén

Parkinson-kóros betegek esetében a demencia kialakulása komplex és többtényezős folyamat eredménye. Az egyik lehetséges mechanizmus a Lewy-testek felhalmozódása az agyban, amelyek az idegsejtek elhalásához vezetnek. Emellett a dopamintermelő sejtek pusztulása és más neurotranszmitterek hiánya is szerepet játszhat az intellektuális képességek romlásában. Az idő múlásával a Parkinson-kórban szenvedők egy részénél demencia alakulhat ki, amely tovább súlyosbítja a betegséggel járó kihívásokat.

Kutatások és tanulmányok eredményei

Az elmúlt évtizedek során számos kutatás és tanulmány foglalkozott a Parkinson-kór és a demencia összefüggéseivel. Egyes kutatások szerint a Parkinson-kóros betegek akár 50-80%-ánál is kialakulhat demencia a betegség előrehaladtával. Ezen kutatások folyamatosan újabb információkat tárnak fel az ok-okozati összefüggésekről, valamint a lehetséges kockázati tényezőkről.

Kezelési lehetőségek és terápiák

Annak ellenére, hogy jelenleg nincs végleges gyógymód sem a Parkinson-kórra, sem a demenciára, számos kezelési lehetőség és terápia létezik, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában.

A gyógyszeres kezelések mellett a fizikoterápia, az ergoterápia, valamint a pszichológiai támogatás is fontos szerepet játszik. Kutatók folyamatosan dolgoznak újabb terápiás módszerek kifejlesztésén, amelyek reményt adhatnak a betegeknek és családjaiknak.

Összegzésként elmondható, hogy a Parkinson-kór és a demencia összefüggéseinek feltárása kulcsfontosságú a betegségek megértése és kezelése szempontjából. Az orvostudomány fejlődése és a folyamatos kutatások hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre hatékonyabb kezelési módszerekkel és terápiákkal támogassuk a betegeket, javítva ezáltal életminőségüket és hosszabb távon reményt nyújtva a jövőbeni gyógyulásra.

Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal