Elrendelte a Kúria a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását

A Kúria elrendelte a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását. Vasárnap közzétett végzésükben a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva döntött úgy, hogy az összes érvényes szavazatot átvizsgálják és újraszámolják, valamint az újraszámlálás alapján határozzák meg a választás végeredményét.

A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs. Az Alkotmánybíróság pénteki határozata szerint a június 26-i kúriai döntés alaptörvény-ellenes volt, ezért új határozat szükséges. A Kúria háromtagú tanácsa az ismételt eljárás során hozott döntését azzal indokolta, hogy a jelöltek közötti szavazatkülönbség nagyon csekély (0,005 ezrelék) volt.

Ezért a demokratikus választás tisztaságának, az aggálytalan szavazatszámlálásnak és a jogszerű eredmény megállapításának biztosítása érdekében szükséges az érvényes szavazatok újraszámlálása és az eredmények szükség szerinti módosítása.

A IV. és a VII. kerületi szavazókörökben a fővárosi átlaghoz képest viszonylag magas számú érvénytelen szavazat keletkezett, de ez önmagában nem támasztja alá Vitézy Dávid azon állítását, hogy a választókat megtévesztették.

A oksági kapcsolat bizonyításához szükséges lett volna azt is kimutatni, hogy csak ebben a két kerületben alkalmaztak vékony vonallal való áthúzást, és itt volt jelentősen magasabb az érvénytelen szavazatok száma.

Ezen túlmenően azt is alá kellett volna támasztani, hogy azokban a budapesti kerületekben, ahol vastag vonallal történt az áthúzás, lényegesen kevesebb volt az érvénytelen szavazatok száma.

Az ok-okozati összefüggést ezek hiányában nem lehetett igazolni, ezért a végzés szerint Karácsony Gergelynek a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítésére és a választás megismétlésére vonatkozó kérelmét elutasították.

A Kúria indoklása szerint a kérelmezőnek "részletesen ki kellett volna fejtenie és meggyőző bizonyítékokkal alá kellett volna támasztania az újraszámlálás során elkövetett jogsértéseket, és bizonyítani, hogy ezek érdemben befolyásolták a választás eredményét".

A helyi önkormányzati választás során Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében, az idő szorítása miatt nem volt szükség új szavazólapok nyomtatására; ehelyett a visszalépő jelölt nevét a szavazólapokon áthúzással kellett törölni. A választás után vita alakult ki amiatt, hogy a szavazókörök nem egységesen végezték el a törlés folyamatát, ami zavart kelthetett a választópolgárok körében.

Ezért az NVB elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását az összes fővárosi szavazókörben, majd megállapította a főpolgármester-választás eredményét. Az NVB döntése ellen két jelölt, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

A Kúria a kérelmeket együttesen bírálta el, és végzésével helybenhagyta az NVB határozatát. Vitézy Dávid bírósági kérelme két részből állt. Egyrészt kérte, hogy a Kúria változtassa meg az NVB határozatát, és rendelje el az érvényes szavazatok újraszámlálását is az összes fővárosi szavazókörben, másrészt pedig kérte a szavazás megismétlését a IV. és VII. kerületekben.

Vitézy Dávid a Kúria június 26-i végzése ellen alkotmányjogi panaszt is benyújtott.

Vitézy Dávid a panaszában kifejtette, hogy a passzív választójoga sérült, mivel a kiesett jelölt törlésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket nem egységesen értelmezték és hajtották végre, ami befolyásolta a választás végeredményét. Emellett kifogásolta, hogy a Kúria nem indokolta meg, miért nem foglalkozott érdemben azon kérelmével, amely az újraszámlálást indítványozta.

MTI


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal