Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Karácsony Gergely - aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP közös jelöltjeként indult - a hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy négy olyan garanciális elem van, amelyek hiányában "teljes mértékben és egyértelműen" csalásra tett kísérletként értékelhető a szavazatok újraszámlálása.

Hozzátette: ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, az eredménytől függetlenül, joggal feltételezhető, hogy politikai szándékosság áll a döntések mögött. A garanciális elemek ismertetésekor elmondta, hogy először is a szavazólapokat és szavazóurnákat "ne vigyék el sehova", ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, és az urnák felbontásánál legyenek jelen a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjai is.

A harmadik garanciális elemként a teljes körű nyilvánosság biztosítását említette. Ennek értelmében az urnák felnyitása és a szavazatok újraszámolása mind a 23 kerületben a sajtó jelenlétében és a választási folyamat "legapróbb részleteinek" dokumentálásával történjen.

A negyedik garanciális elem a pluszmegfigyelők delegálásának lehetősége, valamint az azonnali kapcsolatfelvétel a nemzetközi megfigyelőkkel - mondta Karácsony Gergely. Úgy fogalmazott: "ez az a négy garanciális elem, amelynek a teljesítése jogszabály adta kötelezettsége a Nemzeti Választási Bizottságnak".

Karácsony Gergely szerint bár az Alkotmánybíróság "követte el az ősbűnt, és egy lehetetlen helyzetet állított elő" a választási szerveknek, a négy garanciális elemmel "a helyzet még menthető". Az eddigi eljárásokról szólva arról beszélt, hogy június 9. óta a "jogsértések sorozata, egy abszurd kutyakomédiává kezdi tenni" a főpolgármester-választást.

Amíg a választási eljárásban érvényesültek a jogállami garanciák, az azóta eltelt folyamat "sajnos nélkülözi ezeket a garanciákat" - jelentette ki Karácsony Gergely. Szerinte az érvénytelen szavazatok újraszámolása is jogsértő volt, az elrendelése és a teljes folyamat is.

Az érvénytelen szavazatok újraszámolásával kapcsolatban az eredeti választási folyamatok által biztosított jogállami garanciák nem érvényesültek - vélekedett Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése is "nyilvánvalóan jogsértő volt".

Karácsony kijelentette, hogy a döntés teljes mértékben szembemegy a jogszabályokkal. Hozzátette, hogy a Kúriára bízták a szavazatok újraszámolását, de a testület nem tehetett mást, mint a Nemzeti Választási Bizottságra (NVB) ruházni a folyamat irányítását.

"Ez semmilyen jogszabályból nem vezethető le" - jegyezte meg a főpolgármester. Karácsony Gergely kijelentette: "Összességében egy teljesen abszurd és kaotikus helyzet állt elő, amelyet csak úgy lehet a jogállamiság útjára visszaterelni, ha néhány alapvető jogállami garanciát érvényesítenek." A Kúria honlapján vasárnap közzétett végzés szerint a testület, részben megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámlálását és az eredmény ezek alapján történő megállapítását.

Ennek előzménye az volt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) július 5-i határozata szerint alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés, ezért új döntést kellett hozni. Az Ab megsemmisítette a Kúria június 26-i végzését, amely helybenhagyta az NVB határozatát, mely szerint a választást Karácsony Gergely nyerte.

A Kúria döntése ellen Vitézy Dávid, aki az LMP Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltje volt, alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Mindezt megelőzően, június 10-én a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) is megállapította, hogy Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást.

Vitézy Dávid fellebbezett az FVB főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen az NVB-nél, melynek következtében az NVB június 12-én elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását. Az újraszámlálás után, június 14-én, az NVB helybenhagyta az FVB határozatát. Az NVB döntése ellen mind Vitézy Dávid, mind Karácsony Gergely jogorvoslattal élt. Ennek nyomán született meg a június 26-i kúriai döntés.

MTI


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal