A fegyverszállításból eredő kockázatra figyelmeztette az orosz védelmi miniszter amerikai hivatali partnerét

Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter szerdán figyelmeztette amerikai kollégáját, Lloyd Austint az Ukrajnába irányuló folytatódó amerikai fegyverszállításokkal járó veszélyekre - jelentette a moszkvai katonai tárca. A két miniszter, amerikai kezdeményezésre, telefonon beszélt az Ukrajna körül kialakult helyzetről.

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárcavezetők más kérdéseket is érintettek. Ez volt az első kapcsolatfelvétel Belouszov és Austin között.

A TASZSZ hírügynökség rámutatott: a telefonos megbeszélés azután történt, hogy az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltettel felszerelt amerikai ATACMS rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját. Az incidens következtében négy ember, köztük két gyermek, meghalt, és több mint 150-en megsérültek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy nem kétséges az Egyesült Államok és Ukrajna részessége a szevasztopoli támadásban.

Ezen a hétfői napon a moszkvai diplomáciai tárca bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki az amerikai rakétákkal végrehajtott szevasztopoli csapás miatt, amely civil áldozatokat követelt.

A misszióvezetővel közölték, hogy az amerikai engedéllyel végrehajtott ukrán csapások az orosz területek mélyére nem maradnak következmények nélkül. Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő, "barbárnak" nevezte a Szevasztopol elleni rakétatámadást.

Peszkov arra is figyelmeztetett, hogy az amerikai szerep a civilek halálát okozó rakétatámadásban következményekkel fog járni, és kihangsúlyozta, hogy a technikailag bonyolult rakéták célravezetését nem az ukránok végzik. Az amerikai és az orosz védelmi miniszter legutóbb 2023 márciusában folytatott beszélgetést egymással.

Akkor még Szergej Sojgu volt a moszkvai tárcavezető.

MTI
Fotó: skr.de


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal