A Wikipédia politikai elfogultsága az AI-ra is átterjed – tanulmány

Az online enciklopédiának a jobboldali politikusokkal szembeni nyilvánvaló előítélete befolyásolja a mesterséges intelligencia válaszait – derül ki a kutatásból.

A Wikipédia hajlamos a jobboldali politikai szereplőket negatív színben feltüntetni, és ez a minta beépül az AI nagynyelvi modelljeibe (LLM), amelyek az online enciklopédiából gyűjtenek adatokat – állítja egy amerikai konzervatív agytröszt.

A Manhattan Institute csütörtökön közzétett jelentése a politikai elfogultság bizonyítékait vizsgálta a Wikipédia angol nyelvű cikkeiben, és a nyugati vezetők és prominens politikusok neveit érzelmekkel teli szavakkal korrelálta.

A tanulmány megállapította , hogy „a negatív érzelmek (pl. harag és undor) uralkodó asszociációi a nemzeti érzelmű közéleti személyiségek adatlapjain jelenik meg, míg a pozitív érzelmek (pl. öröm) a baloldali közszereplőknél. Ez a Wikipédia-cikkekbe ágyazott politikai elfogultság bizonyítéka.

„Az OpenAI nyelvi modelljeiben a Wikipédia-cikkekbe ágyazva találjuk a fent említett politikai asszociációkat, amelyek felbukkannak az OpenAI nyelvi modelljeiben” – zárul a jelentés.

A kutatók megjegyezték, hogy a Wikipédia-cikkek valószínűleg kiemelkedő részét képezik az OpenAI „titkos adathalmazának”, amelyet a ChatGPT képzésére használnak.

A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy ez a minta nem univerzális, és gyakrabban fordul elő az Egyesült Államok politikai szereplőiről szóló cikkekben, míg a Wikipédia elfogultságára nem volt bizonyíték a brit politikusokról vagy amerikai agytrösztökről szóló bejegyzésekben.

Például a legutóbbi amerikai elnökökre való utalásban Donald Trump – immár a republikánusok éllovasa – szerepelt a legnegatívabb érzelmekkel, míg Barack Obamát a legpozitívabb utalások közé sorolták.

A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a Wikipédia „nem felel meg a saját maga által deklarált semleges álláspontra vonatkozó politikájának”.

A hivatkozott irányelv, amelyet a Wikipédia az enciklopédia egyik pilléreként ír le, előírja, hogy a cikkeknek ki kell zárniuk a szerkesztő személyes véleményét és értelmezéseit, megbízható forrásokon kell alapulniuk, és több szempontot kell feltárniuk, amikor egy vitatott témával foglalkoznak.

A Wikipédiát többször is kritizálták a politikai kérdések állítólagos elfogultsága miatt, társalapítója, Larry Sanger tavaly azt mondta, hogy a weboldal az amerikai hírszerző ügynökségek által információs hadviselésre használt „ellenőrzési eszközzé” vált.

Fotó: insider.com


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal