Francia választások: nagy fordulat, nyertek a globalista baloldaliak, Macron a második

Vasárnap az előrehozott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában diadalmaskodott az Új Népfront nevű baloldali szövetség, mely a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a Szocialisták összefogásából jött létre.

Emmanuel Macron francia elnök Együtt nevű pártszövetsége mögé szorult és így Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése (RN) a harmadik helyet szerezte meg az urnazáráskor ismertetett, becslésen alapuló exit poll eredmények szerint.

A mandátumbecslések arra utaltak, hogy egyik politikai erő sem tudta biztosítani az abszolút többséget a kormányzáshoz szükséges 289 hellyel.

A felmérések szerint az Új Népfront 172 és 215 közötti helyet nyerhet. Az elnöki tábor eddig 245 képviselővel relatív többséggel rendelkezett a parlament alsóházában, de most 150 és 180 közötti mandátumot érhet el, míg Marine Le Pen pártja az eddigi 89 helyett 115 és 155 közötti képviselőre számíthat.

A jobbközép Köztársaságiak továbbra is a negyedik frakció maradnak, 57 és 67 közötti hellyel. A választási eredményekre először a radikális baloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon reagált. Véleménye szerint Gabriel Attal miniszterelnöknek le kell mondania, és a baloldali szövetségnek át kell vennie a kormányzást. Hangsúlyozta: "Népünk egyértelműen elutasította a legrosszabb megoldást", vagyis az RN győzelmét.

A múlt vasárnapi első fordulót Marine Le Pen pártja nyerte meg, a szavazatok 33,14 százalékával.

Jordan Bardella, az RN elnöke és miniszterelnök-jelöltje, élesen bírálta a baloldal és az elnöki tábor közötti két forduló közötti "becstelen szövetséget". Szerinte ez a szövetség megfosztja a francia népet a "fellendülés kormányától".

Bardella kiemelte, hogy az RN "minden eddiginél jobban megtestesíti az egyetlen alternatívát". Marine Le Pen, az RN nemzetgyűlési frakcióvezetője és korábbi, valamint 2027-es elnökjelöltje hangsúlyozta, hogy pártja a legerősebb politikai erővé vált. "A dagály emelkedik," jegyezte meg.

Le Pen hozzátette: "Ezúttal nem emelkedett elég magasra, de tovább emelkedik. És ennek következtében a győzelmünk csak késlekedik." Ezt a TF1 kereskedelmi televízióban mondta.

Le Pen továbbá kijelentette: "Túl tapasztalt vagyok ahhoz, hogy csalódott legyek egy olyan eredmény miatt, amellyel megdupláztuk a képviselőink számát". Eközben a francia elnöki hivatal közölte, hogy Emmanuel Macron megvárja az új nemzetgyűlés összetételének alakulását, mielőtt miniszterelnököt nevezne ki.

Az 577 fős nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnapi első fordulóban. A nagyon magas, 66,71 százalékos részvételi arány következtében 306 választókörzetben mindhárom nagy politikai blokk - az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség - jelöltjei is továbbjutottak a második fordulóba.

Több mint kétharmadában ezeknek a körzeteknek azonban visszaléptek a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei, hogy megakadályozzák az RN győzelmét az adott választókerületben. Emiatt végül csak 89 körzetben mérkőzött meg három jelölt, 409 helyen ketten, két helyen négyen, és egy körzetben egy jelölt indult a második fordulóban, összesen 1094-en az 501 körzetben. A múlt héten a baloldal 130, az elnöki tábor 80, míg a jobbközép három jelöltjét vonta vissza.

A visszalépések következtében az RN dinamikája, amely az EP-választások óta felfelé ívelt, hirtelen megtört, és a kampányban fordulópontot hozott a hét közepén.

Vasárnap este kialakult a háromosztatú parlamenti alsóház, ami teljes bizonytalanságot hirdetett a francia politikai életben, mialatt a részvételi arány 67 százalékra emelkedett, amire parlamenti választásokon 1981 óta nem volt példa.

Az aktuális helyzet alapján a három politikai blokk közül egyik sem képes önállóan kormányt alakítani, és az sem világos, hogy melyik párt állhat egy esetleges koalíciós kormány élére. Kiszámíthatatlan, hogy a baloldali pártok és az elnöki szövetség meg tudnak-e egyezni egy közös kormányban, különösen figyelembe véve, hogy az elmúlt két évben heves politikai harcot folytattak egymással.

Kérdéses, hogy a számos belső ellentéttel küzdő baloldali pártszövetség a győzelem után is együtt marad-e, hiszen a négy párt nem közösen, hanem négy különböző helyszínen ünnepelt. Gérald Darmanin belügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy az elnöki tábor akár a radikális baloldallal, akár a radikális jobboldallal együtt kormányozzon, jelezve, hogy egy mérsékelt baloldali-centrista-jobbközép koalíció elképzelhető lehet.

További kérdés, hogy a jobbközép Köztársaságiak részt vennének-e bármilyen koalícióban, miután vezetőjük, Eric Ciotti a választások két fordulója között szövetséget kötött a Nemzeti Tömörüléssel, ami miatt pártvezetőségük kizárta őt.

Gabriel Attal miniszterelnök ugyan bejelentette, hogy hétfőn a szokásoknak megfelelően benyújtja a lemondását, mégis hozzátette, hogy kész maradni posztján „ameddig a kötelesség megkívánja", különös tekintettel arra, hogy július 26-án kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban.

MTI
Fotó: euronews.com


Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal