Izrael kész megtámadni iráni nukleáris létesítményeket – brit sajtó

A hírek szerint az izraeli légierő „érzékeny helyszínekre” készül csapást mérni.

Ha Teherán Izrael bombázásával válaszol a damaszkuszi nagykövetség támadására, Nyugat-Jeruzsálem csapásokat fog indítani az iráni nukleáris program ellen – jelentette egy londoni székhelyű arab sajtó egy névtelen nyugati biztonsági tisztviselőre hivatkozva.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds Force két tábornoka és több más tiszt meghalt a múlt héten az iráni damaszkuszi konzulátus elleni izraeli légicsapásban. Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah megfogadta, hogy Izrael „arculcsapást kap” cserébe. 

Az Elaph News, az Egyesült Királyságból működő arab nyelvű online oldal szerint izraeli pilóták készülnek, hogy iráni érzékeny célpontokra csapjanak le, amelyek érintettek lehetnek Teherán nukleáris programjában.

Elaph jelentését a Sun bulvárlap vette át, amely közzétette a lehetséges izraeli célpontok listáját, az araki nehézvizes reaktortól és a bushehri atomerőműtől kezdve a Gachin uránbányáig és a natanzi urándúsító létesítményig. A The Sun megjegyezte, hogy bármelyikük elleni izraeli támadás „példátlan eszkalációt” jelentene a közel-keleti konfliktusban.

Az Egyesült Államok „továbbra is támogatni fogja Izraelt”, és minden támogatást, fegyvert és felszerelést megad neki, amely ehhez a küldetéshez szükséges – mondta a forrás az Elaphnak. Joe Biden amerikai elnök biztosította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy Washington „minden körülmények között” Nyugat-Jeruzsálem mellett fog állni – tette hozzá a forrás.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) már lemondtak minden szabadságot katonáik számára, felkészülve egy esetleges iráni megtorlásra. Számos amerikai sajtóorgánum amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Teherán ballisztikus rakétákkal és kamikaze drónokkal szándékozik csapást mérni izraeli infrastruktúrára – miután az iszlám szent hónapja, a ramadán véget ér.

„Biztosak legyenek abban, hogy az iráni válasz a damaszkuszi konzulátus megtámadására határozottan Izrael ellen irányul” – mondta Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője múlt pénteki beszédében. 

A CNN viszont névtelen amerikai kémekre hivatkozott, akik azt mondták, hogy Irán nem valószínű, hogy közvetlenül támadna, mert félt az amerikai és izraeli megtorlástól, és ehelyett a régióban lévő különböző kisebb jelentőségű nyugati objektumokat támadhat meg.

Fotó: Associated Press

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal