Komoly üzenet Indiából: Modi indiai miniszterelnök újraválasztása utáni egyik első útja Moszkvába vezet

Miközben az indiai és az orosz vezetők találkoznak a kétoldalú csúcstalálkozón, megvitatják a kapcsolatok nemzeti érdekekkel összhangban történő diverzifikálását.

Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn Oroszországba látogatott, új hivatali ideje első kétoldalú látogatásaként. Moszkva és Újdelhi is gyakori és őszinte konzultációkat folytat Kínával kapcsolatos kérdésekről, amelyek egyre hangsúlyosabbak a feltörekvő globális környezetben, és Peking ambíciói egyre nyilvánvalóbbá válnak.

Ennél is fontosabb, hogy Oroszország a BRICS+ csúcstalálkozó elnöke, és ennek eleget téve több mint 200 találkozóval fog otthont adni a különféle gazdasági- és politikai fórumoknak.

Modi éppen egy olaszországi G7-csúcson volt, ahol számos vezetővel találkozott, köztük az ukrán Vlagyimir Zelenszkijvel, aki úgy véli, hogy Újdelhi sokkal nagyobb szerepet játszhat az orosz-ukrán konfliktus megoldásában, tekintettel a két ország és a vezetők különleges kapcsolatára.

Modi az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartását, a párbeszéd és a diplomácia igénybevételét szorgalmazza, és fenntartja, hogy ez  „nem a háború korszaka”, és a békét őszintén kell követni.

Az eszmények és az erkölcsök még a külpolitikában is kiindulópontot és horgonyt jelentenek a hiányosságok megszüntetéséhez és a válságok megoldása A svájci „békecsúcson” azonban Indiát egy diplomata képviselte, aki nem volt hajlandó támogatni az összejövetel közleményét, mert az nem békéhez, hanem megosztóbb eredményhez vezetett volna. India továbbra is szilárdan támogatta a háború beszüntetését és a diplomáciára való támaszkodást.

Mivel Újdelhi célja, hogy hídként szolgáljon Nyugat és Kelet, valamint Észak és Dél között, valószínű, hogy Modi megbízható beszélgetőpartnerként léphet fel, különösen miután felmérte a G7 vezetőinek hangulatát. De a tangóhoz kettő kell.

Kétségtelen, hogy a moszkvai-kijevi konfliktus és a közel-keleti harcok, valamint a járvány elhúzódó hatásai komoly problémákat és válságokat okoztak a „globális délnek”, amelynek érdekei és jóléte India politikájának szerves részét képezte. „Vasudhaiv Kutumbakam” (Az egész világ egy család) filozófiájával és Vishwa Bandhuként (az egész világ barátjaként) kívánt szerepével Újdelhinek meg kell találnia a módját a nemzeti érdekeit hátrányosan befolyásoló számos válság csökkentésének.

Modi kétnapos látogatását a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov „nagyon fontosnak” minősítette, és tekintettel a kapcsolat nagyon bizalmas jellegére, a két vezető közötti megbeszélések egyik témája sem lesz korlátozva.

Putyin elnök gyakran méltatta Modi miniszterelnököt és India növekedési történetét, valamint Újdelhi stratégiai autonómiáját.

India és Oroszország évtizedek óta küzd azért, hogy a kétoldalú kereskedelmet 10 milliárd dollár fölé növelje, de Újdelhi újabb orosz nyersolaj vásárlására vonatkozó döntése miatt ez tavaly soha nem látott 65 milliárd dollárra emelkedett.

Moszkva jelentős beszállítóvá vált. Természetesen az indiai állami és magánszektorbeli vállalatok az orosz szénhidrogén-szektort figyelték, és sikeresen beléptek bizonyos területekre, köztük 2002-ben a Rosznyeft 20%-os részesedésére, ami kölcsönösen előnyösnek bizonyult. Az Indiába tartó orosz csővezetékek építését tovább kell gyorsítani, amelyhez mindkét fél aktívan hozzájárul.

Az Északi-sark a geogazdasági verseny kritikus zónája, ahol Moszkva jelentős szereplő, Újdelhi pedig sarkvidéki politikát dolgozott ki. Oroszország emellett támogatja és aláírja a „Made In India” önellátási kezdeményezést, valamint az érzékeny technológiák átadását a védelem, a biztonság, az űrkutatás, a kiber- és a polgári nukleáris területen, amely politikának meg kell erősítenie az országok intenzív szerepvállalását.

A kapcsolatok és az érdekek diverzifikálását az egyes országok stratégiai elképzelései vezérlik, míg a korlátok reális megértése még a legközelebbi barátok között is elengedhetetlen egy kölcsönösen együttműködő mátrixhoz.

Modi legutóbbi oroszországi látogatása a 2019-es távol-keleti gazdasági csúcs fővendégeként volt. A Távol-Kelet kulcsfontosságúvá vált a kapcsolat szempontjából, újabb lehetőségekkel. 

Szerző: Anil Trigunayat,  egykori indiai jordániai, líbiai és máltai nagykövet, valamint a Vivekananda International Foundation kitüntetett munkatársa, India

Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images


Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal