Menekülnek az ukrán férfiak: naponta több mint százan próbálnak megszökni a frontszolgálat elől

A legtöbb szökevényt elkapták az ügyeletesek – közölte a határőrség vezetője. Ha már ők ilyen nagyságrendről beszélnek, akkor mennyi lehet a valós szám?

Naponta több mint 100 ukrán próbál elmenekülni az országból különböző útvonalakon, hogy elkerülje a mozgósítást – mondta a határőrség egyik magas rangú tisztviselője.

Az ukrán Unian hírügynökségnek adott szombati interjúban Igor Matvijcsuk, a Határszolgálat Ellenőrzési Osztályának vezetője elmondta, hogy ez a szám magában foglalja mindazokat, akik megpróbálják elhagyni Ukrajnát illegálisan az ellenőrző pontokon keresztül, és azokat is, akik rosszul őrzött helyen akarnak átjutni akár az erdőkön, akár a folyókon keresztül.

Matvijcsuk azt is megjegyezte, hogy a statisztikákban vagy az ukrán járőrök és tisztviselők által őrizetbe vett személyek, vagy a külföldi hatóságok által bejelentettek szerepelnek. Kijelentette, hogy a legtöbb menekülőt elfogják, de ez a szabálysértés csak pénzbírsággal sújtható.

Matvijcsuk azonban hozzátette, hogy büntetőjogi felelősségre vonhatják azokat, akik ukrán férfiak menekülésében segédkeznek.  

A tisztviselő kijelentései után Vitalij Glagola ukrán újságíró arról számoltak be, hogy az ukrán hatóságok pénteken őrizetbe vettek egy 47 főből álló szervezett csoportot, akik Moldovába próbáltak menekülni az országból az Odessza régióban. Ez a jelek szerint a legnagyobb letartóztatás volt a konfliktus kezdete.  

Ukrajna röviddel az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés megkezdése után általános mozgósítást jelentett be, és a 18 és 60 év közötti férfiak többsége nem hagyhatja el az országot. Ezt az erőfeszítést azonban megzavarta a széles körben elterjedt és az utóbbi időben hatalmas méreteket öltő menekülési hullám, amely az ukrán társadalom kimerülését mutatja. A közelmúltban a növekvő harctéri veszteségekkel szembesülve Kijev elfogadott egy törvényt, amely 27-ről 25-re csökkentette a tervezett korhatárt, egy másikat pedig, amely jelentősen szigorította a mozgósítási szabályokat.  

Ugyanakkor a mozgósítás elkerülésére tett kísérletek bizonyos esetekben végzetesnek bizonyultak. Az ukrán határőrizeti szolgálat a hónap elején közölte, hogy több mint 45 ukrán férfi halt meg durva terepen, miközben menekült az országból, és hozzátette, hogy jelentős részük fulladt a Délnyugat-Ukrajnán, Románián, Magyarországon, Szlovákián és Szerbián átfolyó Tiszába.

Az ügynökség a múlt héten azt is elismerte, hogy munkatársai lövésekhez folyamodtak, hogy megakadályozzák a férfiak elmenekülését az országból, erre a kommunizmus bukása óta nem volt példa Európában!

Fotó: Ukrán Határőrség


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal