Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy légvédelmi rakétával eltaláltak egy gyermekkórházat, és kijelentette, hogy ha egy orosz rakéta találná el az épületet, akkor abból „nem maradna semmi”.

Dr. Vlagyimir Zsovnyir, a kijevi okhmatdyti gyermekkórház igazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi beszédében azzal vádolta Oroszországot, hogy hétfőn szándékosan csapást mért a létesítményre. A robbanásban két ember meghalt, és többen megsérültek – állította Zhovnir.

"Ön nem látja át a helyzetet. Megérthetné Zhovnir úr, hogyha ez egy orosz rakéta lett volna, akkor semmi sem maradna az épületből? - reagált az orosz fél részéről Nebenzia.

Nebenzia kifejtette, hogy az orosz erők hétfőn célba vették a kijevi Artemov rakétagyárat, és „ezt a célt eltalálták”. 

„Mivel az üzem körülbelül 2 km-re található a gyermekkórháztól, minden okunk megvan azt hinni, hogy az azt eltaláló ukrán légvédelmi rakétát az üzemet eltaláló orosz rakétának szánták” – szögezte le, hozzátéve, hogy „ez a tragédia elkerülhető, ha az Ukrán Fegyveres Erők nem telepítettek volna légvédelmet a lakóterületekre.”

Az orosz védelmi minisztérium szintén határozottan cáfolta, hogy lecsaptak volna a kórházra. A minisztérium hétfői hivatalos közleménye szerint "a kijevi fotók és videofelvételek egyértelműen megerősítik", hogy az épületet "a városon belüli légvédelmi rakétarendszerből indított ukrán légvédelmi rakéta találta el.

Az artemovi üzem elleni csapás az ukrán hadiipari létesítmények és légibázisok elleni hétfőn végrehajtott nagyszabású támadás része volt. A minisztérium közölte, hogy a támadást válaszul rendelték el Ukrajnának az orosz energia- és gazdasági infrastruktúra károsítására irányuló folyamatos kísérletei miatt.

Kijev-barát sajtóorgánumok azt állították, hogy a kórházat eltaláló fegyver egy orosz légi indító Kh-101 típusú cirkálórakéta volt. Mások azonban azzal érveltek, hogy a szemtanú által távolról felvett videón látható lövedék valószínűleg egy NASAM rakétarendszer által kilőtt AIM120 vagy egy MIM-104 Patriot rakéta által kilőtt PAC-3 elfogó volt. A nyugati adományozók mindkét fegyverrendszert biztosították Ukrajnának.

Ukrajna légvédelmi rakétái az Oroszországgal folytatott konfliktus során számos alkalommal meghibásodtak. 2022 novemberében egy ukrán S-300-as légelhárító rakéta letért a pályáról, és lengyel földre szállt, megölve két farmert. Annak ellenére, hogy egy lengyel vizsgálat megerősítette, hogy a rakétát ukrán erők lőtték ki, Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezető és tisztségviselői több hétig ragaszkodtak ahhoz, hogy azt az orosz hadsereg indította el.

Fotó: AFP / Maxim Marusenko


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

 
Budapest Online Facebook Oldal