Életet menthet: hogyan vegyük észre, hogy valaki sztrókot kap mellettünk

A sztrók, vagy más néven agyvérzés, egy élettanilag kritikus állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az időben történő felismerés és megfelelő reakció életet menthet, vagy elkerülhetetlen szövődményeket előzhet meg.

 Ebben az cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan ismerhetjük fel a sztrók jeleit és milyen lépéseket kell tennünk, ha gyanítjuk, hogy valaki mellettünk sztrókot kapott.

Agyvérzés jelei és tünetei

A sztrók hirtelen léphet fel, és tünetei az érintett agyterület alapján változnak. Az egyik legfontosabb dolog, hogy azonnal észrevegyük a jeleket.

  • Hirtelen fellépő gyengeség vagy zsibbadás Különösen az egyik testfélben
  • Hirtelen beszédzavar Nehézségek a beszédértésben vagy a beszédképzésben
  • Éles fejfájás Erős, gyakran hirtelen fellépő fejfájás látható ok nélkül
  • Változások a látásban Az egyik vagy mindkét szemben homályos látás, kettős látás vagy látásvesztés

Az arc és test aszimmetriája

A sztrók egyik tipikus tünete az arc és a test bizonyos részének aszimmetriája. Például, ha valaki mosolyogni próbál, de az egyik oldalon a szája lefelé húzódik, az sztrók jele lehet. Ezt az aszimmetriát a test más részein is észlelhetjük, például a kéz vagy a láb gyengeségében.

Beszédzavarok felismerése

Az egyik legmeghatározóbb tünet a beszédképesség elvesztése vagy korlátozása. Ez magában foglalhatja a beszédértés nehézségeit, illetve a megfelelő szavak megtalálásának és kiejtésének nehézségeit. Ha a mögöttünk álló ember hirtelen nehezen beszél, nyelve elakad, vagy szavai érthetlenné válnak, az sztrókra utalhat.

Hirtelen fellépő fejfájás és látászavar

A sztrók egy másik jellegzetes tünete a hirtelen, erős fejfájás. Ez gyakran kíséri a szemmel kapcsolatos problémákat, mint például homályos látás, kettős látás vagy teljes látásvesztés. Az ilyen tünetek megjelenésekor azonnal cselekedni kell.

Mit tegyünk, ha sztrók gyanúja merül fel

Ha úgy gyanítjuk, hogy valaki sztrókot kapott, a legfontosabb lépés azonnal segítséget hívni. A gyors orvosi beavatkozás növeli a túlélési esélyeket és minimalizálja a hosszú távú károsodást. Tárcsázzuk a helyi mentőszolgálatot (Magyarországon a 112-t) és kövessük az operátor utasításait, amíg a szakemberek megérkeznek.

Megelőzési lehetőségek és kockázati tényezők

A sztrók kockázati tényezői közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, az obesitás és az inaktív életmód. Annak érdekében, hogy csökkentsük a sztrók kockázatát, fontos az egészséges életmód fenntartása, rendszeres mozgás, valamint a megfelelő diéta és orvosi ellenőrzés.

A sztrók felismerése és a megfelelő cselekvés életmentő lehet. Ismerjük meg a jeleket és tüneteket, és ne habozzunk segítséget hívni, ha valaki mellettünk sztrók jeleit mutatja. Az idő kulcsfontosságú, ezért cselekedjünk gyorsan és határozottan.

Fotó: modernheartandvascular.com


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal