Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Azbej Tristan a világ legnagyobb katolikus televíziós hálózatának, az Örök Ige Televíziós Hálózatnak (EWTN) adott interjújában mondta el meglátásait. Az EWTN azért készített interjút az államtitkárral, mert az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős bizottsága (USCIRF) májusban kiadott legfrissebb jelentése szerint a vallásüldözés mértéke tovább nőtt. A bizottság ajánlásában felszólította a világ kormányait, hogy határozott lépéseket tegyenek a vallásszabadság biztosítására.

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 17 országban súlyosan sérül a vallásszabadság. Azbej Tristan az interjúban elmondta, hogy a magyar államtitkárságot, amely az üldözött keresztények védelmével foglalkozik, 2016-ban azért hozták létre, mert "a kereszténydemokrata értékeket valló magyar kormány erkölcsi kötelességének érezte az üldözött keresztények megsegítését, amikor először értesült az őket ért atrocitásokról."

Hozzátette, hogy véleménye szerint "nemcsak a keresztény, hanem minden más vallási közösségnek is erkölcsi kötelessége lenne segíteni azon közösségeket, amelyek a legnagyobb üldöztetést szenvedik el világszerte." Az elmúlt évek eseményeit illetően megállapította: "bár a keresztényüldözés földrajzilag és formájában változik, jelenleg is jelentős kihívásokkal kell szembenéznünk.

Noha nem szükséges olyan életmentő beavatkozások végrehajtása, mint korábban az iraki jezidi kisebbség esetében, az üldözés sajnos még mindig növekszik. Hiába omlott össze az Iszlám Állam kalifátusa, a Közel-Keleten élő keresztények száma drámaian csökkent. Irakban például a korábbi 1,5 millióhoz képest ma már csak körülbelül 200 ezer keresztény él, ami 80 százalékos csökkenést jelent.

A magyar kormány támogatja a megmaradt gyűlekezetek szociális, oktatási és egészségügyi intézményeit, megmentve ezzel a kereszténységet a Szentföld tágabb térségében. Ugyanakkor a nem keresztényeket, köztük a muszlimokat is segíti, hiszen a keresztény egyházak intézményei enyhítik a keresztényekkel együtt élő más népek szenvedéseit is - tette hozzá. A világ más részeiről szólva, negatív példaként a szubszaharai régiót, különösen Észak-Nigériát emelte ki.

Szavai szerint a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezet ma is tisztogatásokat folytat Észak-Nigériában, hasonlóan a 2014-es iraki és szíriai eseményekhez, amelyek már majdnem kimerítik a népirtás fogalmát. Erről tanúskodik az elmúlt évről készült jelentés, amely 5 ezer bizonyított kereszténygyilkosságról számolt be, bár valószínűleg ez a szám csak a jéghegy csúcsa.

Az államtitkár hozzátette, hogy Nyugat-Afrikában az Iszlám Állam és a fulani népcsoporthoz tartozó nigériai dzsihadisták is aktívak. Például, a fulaniak tavaly karácsonykor két nap alatt mintegy 300 keresztényt gyilkoltak meg Nigériában.

Azbej Tristan elmondta, hogy a Hungarian Helps program keretében a magyar kormány az elmúlt hat évben már több mint 2 millió rászoruló embert segített világszerte, beleértve nemcsak a katolikusokat, hanem más keresztény felekezetek tagjait is, mivel ökumenikus programokról van szó. Az olasz fővárosban és Vatikánvárosban tett látogatásáról azt mondta: azért találkozik újra az olasz kormány és a Szentszék illetékeseivel, hogy tovább erősítse a már hatékony együttműködést és kétoldalú kapcsolatokat.

MTI
Fotó: Freepik


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Életet menthet: hogyan vegyük észre, hogy valaki sztrókot kap mellettünk

A sztrók, vagy más néven agyvérzés, egy élettanilag kritikus állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az időben történő felismerés és megfelelő reakció életet menthet, vagy elkerülhetetlen szövődményeket előzhet meg.

Budapest Online Facebook Oldal