Rablást követ el egy ukrajnai férfi, hogy elkerülje a kényszersorozást

A gyanúsított tíz év börtönbüntetésre ítélhető, miután a gyanú szerint az utcán elkapott egy kézitáskát egy nőtől.

Egy ukrajnai férfi azt állította, hogy kirabolt egy nőt Odessza kikötővárosában, hogy elkerülje a katonai besorozást - közölte hétfőn a helyi rendőrség.

Az odesszai rendőrség közleménye szerint a 18 éves gyanúsított fényes nappal az utcán elkapott egy kézitáskát egy nőtől, aki gyalogosan elmenekült a helyszínről, mielőtt tömegközlekedéssel indult volna haza. Az áldozat értesítette a hatóságokat, a gyanúsítottat nem sokkal később elfogták. 

A férfi bevallotta a bűncselekmény elkövetését, és azt mondta a rendőrségnek, hogy szándékosan követte el a rablást, hogy büntetőjogi elítélést kapjon, és elkerülje a katonai mozgósítást. A gyanúsított azt állította, hogy a helyszínről menekülve dobta el a kézitáskát. A tárgyat és annak tartalmát nem találták meg – közölte a rendőrség. 

A sértett elmondása szerint a kézitáskában az iratai, egy okostelefon, fejhallgató és készpénz volt, körülbelül 300 dollár értékben. A gyanúsítottat most „jelentős kárral” súlyosbított rablás vádjával jelentik fel. Az ukrán törvények szerint a bűncselekményért tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. 

Technikailag a 18 éves gyanúsított nem tartozik Kijev mozgósítási kezdeményezésének hatálya alá, amely jelenleg csak a 25 éves és idősebb személyeket célozza meg. Az elmúlt hónapokban azonban több ukrán tisztségviselő és közéleti személyiség is többször hangoztatta, hogy a mozgósítási erőfeszítéseket minden felnőttre ki kell terjeszteni, mivel az országban „mindenkinek” részt kell vennie az Oroszország elleni harcban. 

Kijev a 2022. február végén kirobbant Oroszországgal folytatott konfliktus első napjai óta mozgósítási törekvést tartott. A tervezett erőfeszítés láthatóan egyre drákóibb lett. Számos, az interneten keringő videó mutatja be, amint ukrán sorozótisztek tömegközlekedési eszközökön portyáznak, potenciális újoncokat üldöznek az utcákon, és különféle visszaéléseknek vetik alá őket.

A tervezetet még súlyosabbá tette egy áprilisban elfogadott vitatott törvény. A jogszabály 27-ről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát, és nagymértékben kibővítette a sorkatonai tisztek jogkörét, további büntetéseket vezetve be a hadifogókra.

Fotó: od.npu.gov.ua


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal