Elindult a Földre egy kínai holdszonda, amely a Hold túlsó oldalán gyűjtött talajtmintát

A kínai Chang'e-6 szonda indulása kedd reggel történt a Hold felszínéről, ami eleddig egyedülálló az emberi holdkutatás történetében.

Az szonda beállított Hold körüli pályára állt – közölte a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA).

A Chang'e-6 szondát, amely egy keringőből, egy leszállóból, egy felszállóból és egy visszatérőből áll – hasonlóan elődjéhez, a Chang'e-5-höz – május 3-án bocsátották fel. Leszálló-felszálló szondája a kijelölt leszállóhelyen ért földet a Déli-sark-Aitken (SPA) medencében június 2-án.

Az űrszonda befejezte intelligens és gyors mintavételi munkáját, és a mintákat a terveknek megfelelően a szonda felszállójában lévő konténerben tárolták - közölte a CNSA.

A mintavétel és a csomagolás során a kutatók egy földi laborban szimulált mintavételezést végeztek a Queqiao-2 közvetítő műhold által visszaküldött észlelési adatok alapján, fontos támogatást nyújtva a döntéshozatalhoz és a műveletekhez minden kapcsolaton.

"A küldetés kiállta a hőmérséklet próbáját is a Hold túlsó oldalán" - közölte a CNSA.

A holdmintavétel két módszerét alkalmazta, beleértve a fúró használatát a felszín alatti minták gyűjtésére, valamint a minták megragadását a felszínen egy robotkarral. Automatikusan különféle mintákat gyűjtött a különböző helyeken.

A CNSA szerint a leszállóra szerelt több hasznos rakomány, köztük a leszálló kamera, a panorámakamera, a hold talajszerkezetének érzékelője és a holdi ásványi spektrumelemző, jól működött, és a terveknek megfelelően végezte a tudományos feltárást.

A holdi talajszerkezet-detektor elemezte és megítélte a mintavételi terület földalatti talajszerkezetét, adatreferenciát biztosítva a mintafúráshoz.

A mintavétel befejezése után a leszállóegység által szállított kínai nemzeti zászlót először a Hold túlsó oldalán bontották ki.

A földi felszállással ellentétben a felszálló nem támaszkodhatott kilövőtorony rendszerre. A leszállóegység ideiglenes "kilövőállásként" működött.

A Chang'e-6 felszállója a Hold túlsó oldaláról nem tudja lemásolni a Chang'e-5 felszállását a Hold közeli oldaláról, mivel nem tudja közvetlenül fogadni a földi irányítást és támogatást. Speciális érzékelőit használta az autonóm pozicionálás és tájékozódás elérésére, a kommunikációhoz a Queqiao-2 segítségével.

A Chang'e-5-höz képest a Chang'e-6 navigációs, irányító és vezérlőrendszerének autonómiája és megbízhatósága javult, hogy megbirkózzon a Hold túlsó oldalának bizonytalanságaival a felszállás és felemelkedés során, mondta Qiao Dezhi, a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) űrszakértője.

A Chang'e-6 vezérlőrendszerét is továbbfejlesztették autonómiájának javítása érdekében, lehetővé téve a Hold felszállását és felemelkedését a Queqiao-2 közvetítő műhold és a földi támogatás csökkentése mellett - mondta Huang Hao, a CASC másik űrszakértője.

A Pekingi Repülési Irányítóközpontban (BACC) 2024. június 4-én készült videoanimációról készült kép a kínai Chang'e-6 szonda felszállóját mutatja, amely a Hold túlsó oldaláról gyűjtött mintákat szállít, és felszáll a Hold felszínéről. Az emelkedő előre beállított Hold körüli pályára állt – közölte a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA).

english.news.cn


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal