Szegedi kutatók: az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgozunk

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai fejlesztettek ki egy új módszert, amely elősegítheti a hatékonyabb vér-agy gát modellek létrehozását.

Ez a fejlesztés nagyban hozzájárulhat az agyi betegségek, például az Alzheimer-kór és az epilepszia kezelésére szánt gyógyszerek hatékonyságának teszteléséhez is. A vér-agy gát kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy megakadályozza a kórokozók és a káros anyagok agyba jutását a vérkeringésből, ugyanakkor ez a gát nehezíti meg a gyógyszermolekulák átjutását is.

Ezt a problémát kezelendő, a korai gyógyszerkutatások során alapvető fontosságú, hogy előre felismerjük, mely hatóanyagok képesek áthatolni az emberi vér-agy gáton. A jelenlegi sejttenyészetes modellek azonban nem bizonyulnak elegendően hatékonynak ehhez.

Ennek megfelelően a nemzetközi kutatásokat Deli Mára, az SZBK Biológiai Barrierek Kutatócsoportjának vezetője irányítja, amely során az agyi erek specifikus védelmi rendszerének kialakulását vizsgálják.

Az eredményeiket a neves PNAS folyóiratban is publikálták, melyben három, a vér-agy gát fejlődésében kulcsszerepet játszó jelátviteli út eddig nem ismert kölcsönhatását mutatták be.

A kutatók egy cARLA névre keresztelt kismolekula-koktélt fejlesztettek ki, amely kiemelkedően javítja a vér-agy gát tulajdonságait az endotélsejtekben, melyek az agyi erek belső falát alkotják. Porkoláb Gergő, a HUN-REN SZBK doktoranduszhallgatója és a tanulmány első szerzője elmondta, hogy az új módszerrel lényegesen megbízhatóbbá válnak az emberi őssejtekből létrehozott vér-agy gát modellek.

Ezen modellek segítségével részletesebben tanulmányozhatók az agyi hajszálerek normál és kóros folyamatai. Továbbá, ezek a modellek alkalmasak lehetnek gyógyszerek és gyógyszerhordozók agyba történő bevitelének kutatására is.

MTI
Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal