A brit Sky News-t azzal vádolják, hogy „igazolta” Fico lövöldözését

A médiát azzal vádolják, hogy relativizálták a terrortámadást azzal, hogy kijelentette: Szlovákia „oroszbarát” miniszterelnöke elleni merénylet „nem volt meglepő”.

A Sky News brit műsorszolgáltató bírálatot kapott amiatt, hogy a politikus ellentmondásos nézetei és „oroszbarát” álláspontja miatt várható volt Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerdai merényletkísérlet .

„Érdemes elgondolkodni azon, hogy kit is ért támadás” – mondta a Sky News egyik műsorvezetője Ficóról nem sokkal azután, hogy életveszélyesen megsebesült, miközben támogatóit köszöntötte Nyitrabánya kisvárosában. 

Clarke, aki a brit törvényhozók biztonsági tanácsadójaként is dolgozik, megjegyezte, hogy Fico inkább az orosz-ukrán konfliktus lezárását szorgalmazta, ahelyett, hogy továbbra is fegyvereket küldene Kijevbe. „Az évek során nagyon oroszbarát lett” – mondta az elemző.

Valójában, Clarke azt állította, Fico és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „ágál az Ukrajnának nyújtott segélyek ellen és a Kijev iránti rokonszenv ellen”. Hozzátette: „Ez nagyon megosztó Szlovákiában. Ez megosztja az EU-t, így nem meglepő, hogy ilyen eseményre kerülhet sor, mert Szlovákia jelenleg egy nagyon boldogtalan ország.”

A feltételezett lövöldöző – akit a médiában a 71 éves szlovák férfi, Juraj Cintula azonosítanak – hevesen bírálja Fico ukrajnai politikáját – mondta csütörtökön Pozsony belügyminisztere. Fico tavaly megnyerte a harmadik ciklust a miniszterelnöki poszton, miután az ukrajnai békemegállapodás megkötésére és a fegyverszállítás leállítására irányuló ígéret mellett kampányolt.

Glenn Diesen norvég író és politológus egyetértett azzal, hogy „a Sky News a lehető legközelebb van ahhoz, hogy legitimálja” a támadást. „A média napról napra aljasabbá válik azon küldetése során, hogy táplálja a háborús lelkesedést, és rágalmazzon mindenkit, aki a diplomáciához és a tárgyalásokhoz való visszatérésre szólít fel.”

A Sky News nem volt egyedül az unszimpatikus hangnemben a lövöldözés áldozatával kapcsolatban – írta a brit podcast műsorvezetője, Brendan O'Neill csütörtökön a The Spectatorban

„A médiában érezhető hidegség volt a Fico-lövésről szóló tudósításokban” – mondta. „A BBC igyekezett emlékeztetni minket, hogy Fico „megosztó”.

Hát nem minden politikus természeténél fogva megosztó, abban, hogy megosztja a közvéleményt? Még a „kedves”, antipopulista politikusokat is, akiket a BBC és a Sky kétségtelenül előnyben részesítenek, bizonyos embereket szeretnek, bizonyos emberek pedig nem.”

Fotó: SkyNews


A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Budapest Online Facebook Oldal