Orbán: Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából

Ma délelőtt a karmelita kolostorban találkozott egymással Jens Stoltenberg és Orbán Viktor. Magyarország nyilvános garanciát kapott arra, hogy a katonáit nem kell bevetnie, pénzügyi kereteit nem kell megterhelnie, s az ország területét sem kell átengednie akkor, ha az ukrán konfliktus elfajul.

Hazánk elérte a céljait – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette, nincs ereje megakadályozni azt, ha NATO a határain túl akar műveleteket kezdeni.

Magyarország lojális és elkötelezett partnere a NATO-nak – hangoztatta Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. Mint kifejtette, jelenleg ezerháromszáz katona vesz részt a szövetség műveleteiben, s azon kevés államok közé tartozunk, akik teljesítik a két százalékos feladatot – hangoztatta. Utalt a légtérellenőrző missziókra, amelyek Szlovákia és Szlovénia, illetve igény szerint a Baltikum egét oltalmazzák.

Nem kívánunk blokkolni olyan döntéseket, amelyeket a többiek osztanak. Minden NATO-területen kívüli katonai akció a NATO szabályai alapján csak önkéntes lehet. Ezt megerősítette a főtitkár – húzta alá Orbán Viktor.

Nagyon jó ismételten itt lenni Budapesten – kezdte mondandóját Jens Stoltenberg. Mint kifejtette, a találkozóra több nagyon fontos NATO tárgyalás előtt került sor, s Magyarország mindig is kiemelt partnere volt a szövetségnek, elegendő csak a balkáni missziót vagy az itt lévő parancsnokságok munkáját említeni. A főtitkár arról is beszélt, hogy a NATO 2014 óta talán a legjelentősebb átalakulásán ment keresztül. Az oroszok brutális támadása óta Budapest folyamatosan menedéket adott a menekülteknek, s ezt mindenképpen meg kell köszönni – mondta.

Elfogadom Orbán Viktor álláspontját, s leszögeztük, hogy magyar katonák és pénzügyi eszközök nem vesznek részt a konfliktusban – húzta alá Jens Stoltenberg.

Nem vagyunk gyermekek, Oroszország inváziója nagyon nehéz politikai kérdés, s nem könnyű megtalálni a helyes válaszokat – hangoztatta az M1 kérdésére Orbán Viktor. Mindig lesznek nehéz pillanatok, amelyek a háborúba való bevonódást szorgalmazzák, ám ezekkel majd akkor kell foglalkozni, amikor e kérdések felvetődnek – mondta.

A NATO alapelve, hogy a határon túli műveletekbe való bekapcsolódás mindig önkéntes -–így ha mi az ukrán műveletekben nem akarunk részt venni, akkor ezért nem is tehet nekünk szemrehányást senki. Garanciát kaptunk arra, hogy Magyarországnak sem embert, sem pénzt nem kell adnia, továbbá a területünkön sem kell senkit átengedni – ismételte meg nyomatékkal Orbán Viktor az M1 kérdésére.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)
Fotó: MTI


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal