Bréking: Kijev tárgyal az EU-val az ukrán állampolgárok kiadatásáról

A határőrök naponta több tucat férfit vesznek őrizetbe, akik az EU-ba akarnak menekülni – mondta Igor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Kijev tárgyal Brüsszellel minden olyan ukrán kiadatásáról, akik illegálisan léptek át a blokk területére – mondta Igor Klimenko belügyminiszter az RFE/RL amerikai állami műsorszolgáltatónak.

Az ukrán határőrség az összehangolt mozgósítási erőfeszítések közepette küzd, hogy megállítsa az országból a katonai szolgálat alól kikerülő férfiak számát.

„Konzultálunk az Európai Unióból származó kollégáinkkal” – mondta Klimenko arra a kérdésre, hogy Kijev szeretné-e, ha az EU kiadná azokat, akik illegálisan léptek át. „Ezek a tárgyalások tovább folytatódnak állampolgáraink esetleges visszatéréséről” – tette hozzá.

Ukrajna 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett, és a 18 és 60 év közötti férfiaknak megtiltotta az ország elhagyását. Kijev tervezetét a széles körben elterjedt korrupció zavarta; ezrek kíséreltek meg illegális távozást okmányhamisítással vagy a határellenőrzés megkerülésével.

Az ukrán hatóságok többször is hangoztatták, hogy a katonakorú férfiakat szeretnének visszahozni külföldről. Klimenko tavaly októberben felfedte, hogy a hatóságok keresik a módját annak, hogy „igazságosan” megbüntessék azokat az állampolgárokat, akik külföldre menekültek az erőszakos, agresszív sorozás elkerülése érdekében.

Több EU-tagország, köztük Németország, Ausztria, Magyarország és Csehország elutasította az ilyen kiadatások mérlegelését, arra hivatkozva, hogy az ukránokat menekültként kell kezelni a blokkon belül. Egyes német politikusok azóta más „ösztönzőket” vetettek be, hogy hazatérésre csábítsák az ukránokat, többek között megfosztották őket a jóléti kifizetésektől.

Klimenko a pénteken megjelent interjúban elismerte, hogy az EU „többnyire” egyhangúan elutasította a kiadatást. Azt is megerősítette, hogy a határőrök naponta több tucat embert fognak el, akik illegális határátlépésre törekednek, akár folyókon úszva, erdőkön és hegyeken áthaladva, akár hamis okmányokkal az ellenőrző pontokon.

Június elején az Ukrán Állami Határőrszolgálat azt közölte, hogy legalább 45 férfi halt bele fulladásba és egyéb okok miatt, amikor megpróbáltak távozni.

Klimenko azt is elismerte, hogy „nehéz” átjárni az ország nyugati határát a személyzet hiánya miatt. A romániai, szlovákiai, lengyelországi, moldovai, magyar határ minimálisan védett a mi oldalunkon – mondta.

A miniszter nem volt hajlandó elárulni a Kijev és Moszkva közötti konfliktus kezdete óta letartóztatott határ menti letartóztatások teljes számát, de szerinte „tízezrek” túlzás.

A konfliktus kezdete óta mintegy 12 700 férfi lépett illegálisan át Ukrajnából Romániába – jelentette az RFE/RL határrendészetre hivatkozva.

Fotó: magyarnemzet.hu/Jevhen Maloletka


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal