A kínai autók eladása most először haladja meg az amerikai riválisokét

Az ázsiai ország autógyártói több mint 13 millió új járművet adtak el világszerte 2023-ban a JATO Dynamics kutatója szerint.

A JATO Dynamics kutató csütörtöki jelentése szerint a kínai autógyártók 2023-ban először adtak el több autót világszerte, mint amerikai társaik.

Az adatok azt mutatták, hogy a kínai márkák, élükön a sencseni székhelyű BYD-vel, 13,43 millió új járművet adtak el tavaly, míg az amerikai márkák körülbelül 11,93 milliót. A japán márkák „megőrizték erős pozíciójukat”, vezettek 23,59 milliós globális értékesítéssel.

A jelentés azt is jelezte, hogy a kínai származású vállalatok értékesítési növekedése meghaladta az Egyesült Államokét, 23%-kal több, mint az előző évben, szemben az amerikai cégek 9%-os növekedésével.

„A régi autógyártók hanyagsága, amely folyamatosan magas autóárakat eredményezett, akaratlanul is a megfizethetőbb kínai alternatívák felé terelte a fogyasztókat” – mondta Felipe Munoz, a JATO vezető elemzője.

„Mivel az autóárak máshol tovább emelkednek, a kínai autómárkák kihasználják ezt a tendenciát, hogy sokkal gyorsabb ütemben szerezzék meg a piacot” – magyarázta.

A jelentés szerint a kínai autómárkák piaci részesedése megugrott olyan régiókban, mint a Közel-Kelet, Eurázsia és Afrika, miközben növekedést mutatott Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában. A kínai autómárkák részesedést szereztek a fejlett gazdaságokban is, köztük Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Izraelben.

A JATO jelentése szerint a BYD kompakt szedánja, a Qin volt a legnépszerűbb kínai modell.

Míg a kínai belföldi piacon „a lassulás jelei” mutatkoztak, az ország gyártói „külföldön keresték a növekedés forrásait”. 

A jelentés szerint a kínai márkák már sikeresek voltak a feltörekvő gazdaságokban a könnyebb hozzáférési politikáknak, az alacsonyabb kereskedelmi akadályoknak és a fogyasztók magasabb árérzékenységének köszönhetően.

„Több mint 17,5 millió új autót adtak el a feltörekvő gazdaságokban 2023-ban. Ez több, mint az Egyesült Államokban vagy Európában az év során eladott teljes eladások száma” – mutatott rá Munoz.

A jelentések szerint ez a növekedés a Kína és a Nyugat közötti növekvő kereskedelmi feszültség és más tényezők, például a magas kamatlábak és az emelkedő járműárak ellenére jött létre.

Ezen a héten az EU tetemes, akár 38%-os vámokkal sújtotta a kínai elektromos járműveket gyártókat. Peking arra figyelmeztetett, hogy válaszul a blokk légiközlekedési és mezőgazdasági ágazatait veszi célba. Brüsszel lépése azt követte, hogy az Egyesült Államok megnégyszerezte a kínai elektromos autókra kivetett vámokat 100%-ra.

A Törökország a hétvégén 40%-os kiegészítő vámot is bejelentett a Kínából érkező járművekre, ami erős kritikát váltott ki Pekingből, amely sürgette Ankarát a diszkriminatív vámok azonnali megszüntetésére.

Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal