Moszkva és Peking megerősíti a „stratégiai energiaszövetséget”

Oroszország továbbra is megfizethető árammal és hővel látja el Kínát – mondta Putyin.

Oroszország és Kína stratégiai energiakapcsolatai áldás a globális gazdaság számára – mondta Vlagyimir Putyin elnök, hozzátéve, hogy az együttműködés ezen a téren csak lendületet fog kapni - írja a kínai sajtó.

Az orosz vezető pénteken részt vett az Oroszország-Kína EXPO nyitóünnepségén, amelyet az északkelet-kínai Harbin városában tartanak május 17. és 21. között. Az esemény a gazdasági partnerség fő platformjaként szolgál, elősegítve az üzleti lehetőségeket, a befektetéseket és a technológiacserét.

Putyin a kiállítás résztvevőihez fordulva elmondta, hogy mindkét ország büszke lehet kétoldalú gazdasági kapcsolataira, hiszen a kereskedelmi forgalom elérte a 240 milliárd dollárt. Ez az együttműködés – tette hozzá – fellendíti mindkét hatalom gazdaságát, emeli az életszínvonalat és elősegíti az energiabiztonságot.

Az orosz vezető az utóbbit emelte ki, hangsúlyozva, hogy „stratégiai szövetségünk az energiaszektorban, amely a teljes globális energiapiac stabil pillérévé vált… tovább fog erősödni”.

Oroszország „kész és képes megbízhatóan és megszakítás nélkül ellátni a kínai gazdaságot, vállalkozásokat, városokat és településeket környezetbarát, megfizethető energiával, árammal és hővel” – tette hozzá.

A két ország között erős ipari kapcsolatok is fűződnek, a kínai autógyártók aktívan dobják piacra termékeiket az orosz piacon, Moszkva és Peking pedig közös polgári repülési projekteket mozdít elő – mondta Putyin.

Miután a nyugati országok példátlan szankciókat vezettek be Moszkvával szemben az ukrajnai konfliktus miatt, jelentősen visszaesett az EU-ba irányuló orosz energiaexport. Az Eurostat adatai szerint az orosz kőolaj- és gázexport a blokkba 2023-ban meghaladta a 29 milliárd eurót (31,5 milliárd dollárt), a teljes kereskedelmi forgalom pedig háromszor alacsonyabb, mint 2022-ben.

Moszkva azonban felpörgette az energiaszállítást Ázsiába, különösen Kínába. A Bloomberg szerint Oroszország lett Kína legnagyobb olajforrása, 2023-ban rekordmennyiségű, 107 millió tonna kőolajat exportált, negyedével többet, mint 2022-ben.

Fotó: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal