Így alakul át a világ gazdasági rendje - IMF

A franciák kiesnek az első tízből, Kína messze veri az amerikaiakat. Totális átrendeződés várható.

A lassú gazdasági növekedés öt éven belül kiszorítja Franciaországot a világ tíz legnagyobb gazdaságának listájáról a Nemzetközi Valutaalap frissített globális kilátásai szerint.

A washingtoni székhelyű intézmény várakozásai szerint Franciaország hozzájárulása a globális gazdasági növekedéshez vásárlóerő-paritáson (PPP) számítva 2029-ben 1,98%-ra csökken, szemben az IMF elemzői által tavaly regisztrált 2,2%-kal.

Az alap legfrissebb előrejelzései szerint Franciaország költségvetési hiánya 2029-ig 4% felett marad, az államadósság pedig várhatóan meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 115%-át. Az Európai Bizottság korábban Franciaország 2024-es költségvetési tervére adott válaszában jelezte az EU fiskális szabályaival való esetleges ütközéseket, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi kilátások a globális hitelminősítők negatív kiigazításának kockázatát hordozzák magukban.

A szervezet által a hónap elején frissített adatbázis szerint Nagy-Britannia – amelynek részesedése a globális bruttó hazai termék növekedéséből 2029-ben várhatóan 2,2 százalék lesz PPP alapon – a világ tizedik legnagyobb gazdasága lesz. Eközben az előrejelzések szerint a Törökország a kilencedik helyet foglalja el, mivel részesedése a globális növekedésből a következő öt évben eléri a 2,09%-ot.

A világgazdasághoz hozzájáruló országok közül a legnagyobb Kína lesz, amely az előrejelzések szerint 2029-ig a világ GDP-jének 19,48%-át adja, az Egyesült Államok (14,72%), India (9,23%), Japán (3,21%) és Indonézia (2,79%) . Az első tízbe Németország (2,77%), Oroszország (2,71%) és Brazília (2,19%) is bekerülhet.

A hónap elején az IMF megemelte az idei évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését, és arra a következtetésre jutott, hogy a világgazdaság „meglepően rugalmasnak” bizonyult. A közgazdászok arra számítanak, hogy 2024-ben a globális GDP 3,2 százalék lesz, ami szerény, 0,1 százalékponttal magasabb a korábbi januári előrejelzéshez képest. Jövőre ugyanilyen ütemben, 3,2%-kal bővül a növekedés.

Fotó: Freepik


EP-választás: öt párt szerezhet mandátumot, itt a friss mérési eredménysor

Várhatóan a kormánypártok szerzik majd a legtöbb mandátumot a június 9-i európai parlamenti (EP-) választáson. Mellettük négy másik pártnak van reális esélye a bejutásra - derült ki az öt közvéleménykutató intézet közös kerekasztal-beszélgetésén csütörtökön, Budapesten.

Magyarellenesség Erdélyben: magyar helységnévtáblákat festettek le

Medgyesen és két másik szeben megyei településen ismeretlenek piros festékkel lefestették a háromnyelvű helységnévtábla magyar és német feliratait - mondta Orosz Csaba, az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke.

Ötéves csúcsra nőtt a kivégzések száma az Egyesült Államokban

Az Amnesty International elítélte az ország „borzongató elkötelezettségét a halálbüntetés mellett”.

Oroszország az adópolitika teljes átalakítására készül

Az orosz pénzügyminisztérium benyújtotta a kormánynak az ország adórendszerét érintő módosító csomagot – jelentette kedden a Rosszijszkaja Gazeta. A változtatások célja egy új progresszív adótábla bevezetése és a 2024-2026-os költségvetési jogszabály módosítása.

Izrael nyilvánosságra hozta, mikor tervezi a háború befejezését Gázában

Izrael katonai hadművelete Gázában legalább az év végéig folytatódik – közölte szerdán Csacsi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az EU beszabályozhatja a Telegramot – Bloomberg

Az EU tisztviselői fontolgatják, hogy a Telegramot „nagyon nagy online platformként” jegyezzék be, amely lépés az adatvédelemre fókuszáló üzenetküldő alkalmazást a szigorú cenzúraszabályok előtt nyitná meg – jelentette a Bloomberg.

Egy kilogramm kokaint találtak egy 81 éves nyugdíjas otthonában

A rendőrség házkutatást tartott egy 81 éves nyugdíjas otthonában az umbriai Terniben. Otthonában 900 gramm kokaint, több mérleget és csomagolózacskót találtak.

Hatalmas számban támadják az online felhasználókat a csalók

A magyar internetezők 57 százaléka már áldozatul esett online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak – derül ki a kiberbiztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. és a GKID közös felméréséből.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M0-son a Hárosi Duna-hídnál - rövidhír

Baleset miatt torlódik a forgalom az M0-s autóút M1-es autópálya felé vezető oldalán, a Hárosi Duna-hídnál - közölte az Útinform csütörtökön a honlapján.

Ukrán emberi jogi helyzet 2024: afrikai helyzetkép Európában

Az ukrán emberi jogi helyzet 2024 -ben leginkább a közép-afrikai államok színvonalán van, bár több esetben még ott is nagyobb a túlélési esély. Persze ettől még Brüsszel szerint mehetnek a csatlakozási tárgyalások.

Újabb magyar rendőri egység megy Szerbiába

Elindult a 18. magyar rendőri kontingens Szerbiába - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján. "Európa biztonságának kulcsa a határok védelme," hangsúlyozta a közlemény.

Putyin Üzbegisztánban: az ukrán hadsereg nem tudja megfordítani a háború menetét

Az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és minél több kísérletet tesz erre, annál nagyobb veszteségeket fog elszenvedni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben.

Fico miniszterelnök: folyamatosan javul az állapota a meglőtt kormányfőnek

Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota lassan, de folyamatosan javul, miután május közepén egy merénylő életveszélyesen megsebesítette - jelentette be kedden a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya.

Fogy a magyar: több mint 170 ezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson, mint öt éve

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt.

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek. A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette.

Budapest Online Facebook Oldal