A harmadik legnagyobb frakciót hozta létre az Európai Parlamentben a Fidesz – a Politico

Az Európai Parlament konzervatív bevándorlásellenes pártjainak szövetsége, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt hónapban indított útjára, a Politico szerint a harmadik legnagyobb lesz az ülésteremben.

A Patrióták Európáért frakció hivatalosan hétfőn jött létre, és a francia Nemzeti Tömörülés (RN) 30 európai parlamenti képviselője is tagja lesz a csoportnak - írja a Politico.

Az előző uniós törvényhozásban az RN – amelyet korábban Marine Le Pen vezetett – az Identitás és Demokrácia (ID) csoporthoz tartozott. Egy forrás azt mondta a Politicónak, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy a bejelentést a franciaországi parlamenti választás második fordulójára halasszák.

A szavazásra vasárnap került sor, és az RN számára csalódást okozott. A centrista és a baloldali politikusok "francia" politikai erők manőverei miatt (visszaléptek egymás javára a globalisták a kérdéses körzetekben - szerk.), a harmadik helyre tolták a szuverenista jobboldali RN-t.

A Patrióták Európáért csoportot június végén mutatták be, Orbán Fidesz-pártja cseh és osztrák szuverenistákkal fogott össze. A frakció azóta is folyamatosan vonzza a képviselőket, és végül múlt szombaton teljesítette a formális elismerés kritériumait. Egy csoportnak legalább 23 tagra van szüksége hét különböző EU-tagállamból ahhoz, hogy megfeleljen.

Az ID-nek 49 képviselője volt a leköszönő parlamentben, ezzel a hatodik legnagyobb képviselőcsoport szűnt meg, de segítségével a Patriótáknak az előrejelzések szerint összesen 79 képviselője lesz.

A Politico értesülései szerint a résztvevőknek eltérő vélemények vannak arról, hogy a Patriots az ID átnevezése vagy egy új, hasonló elképzelésekkel rendelkező csoport. Támogatja a konzervatív családi értékeket, a bevándorlás korlátozását és az EU-tagországok nemzeti kormányainak Brüsszelhez viszonyított megnövekedett hatalmát.

Jordan Bardella, az RN elnöke és EP-képviselője úgy tűnt, hogy pártja részvételére utalt egy vasárnap esti beszédben. Elmondta, hogy „végre holnaptól EP-képviselőink teljes mértékben betöltik szerepüket egy nagy csoportban, amely befolyásolni fogja az európai erőviszonyokat”.

A Politico forrásai szerint egy francia EP-képviselő lesz a Hazafiak csoport elnöke.

Fotó:  Picture alliance/AP Photo/EBS


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal