Le a kalappal: Szoboszlai duplájával győzött a válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn 2-0-ra győzött a bosnyákok ellen, a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulós mérkőzésén, Zenicában.

Ezzel a győzelemmel a nemzeti együttes megerősítette harmadik helyét a csoportban, ami osztályozót ér, és pontszámban utolérte a második helyen álló hollandokat, akik már a negyeddöntőt célozzák. A magyar csapat már az első félidő végén előnybe került, amikor a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik, a 38. percben betalált. A második félidő elején egy büntetőrúgásból állította be a végső eredményt.

A mérkőzés során Szűcs Kornél újonc debütálása is megtörtént, Marco Rossi szövetségi kapitány pedig már a 70. alkalommal irányította a válogatottat, amely így továbbra is veretlen maradt a bosnyákokkal szemben. A magyar csapat számára még két találkozó vár az idei évben a Nemzetek Ligája élvonalában: legközelebb november 16-án Hollandiával mérkőznek meg Amszterdamban, majd három nappal később Németországot fogadják a Puskás Arénában.

forduló: Bosznia-Hercegovina - Magyarország 0-2 (0-1). Zenica, Bilino Polje Stadion, 8392 néző. Vezette: Anthony Taylor (angol). Gólszerző: Szoboszlai (38., 50., az utóbbit 11-esből). Sárga lap: Katic (24.), Kolasinac (60.), Huseinbasic (75.), Fiola (88%).

Bosznia-Hercegovina: Vasilj - Gazibegovic (Omerovic, a szünetben), Katic, Bicakcic, Kolasinac - Bajraktarevic, Tahirovic (Saric, 79.), Gigovic (Huseinbasic, 65.), Burnic (Tabakovic, 65.) - Hajradinovic (Basic, 79.), Dzeko.

Magyarország: Dibusz - Botka, Orbán, Fiola - Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 86.), Nagy Zs. (Szűcs, 86.) - Sallai (Gazdag, 68.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 78%).

Az első félidő 38. percében Nagy Zsolt remek ütemben ugratta ki Szoboszlait, aki a bosnyák büntetőterület bal oldalán, kicsit kisodródva és estében, a hosszú alsó sarokba lőtt (0-1). A második félidő 49-50. percében Nagy Zsoltot a hazai 16-oson belül felvágták, a megítélt büntetőt Szoboszlai magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtte (0-2).

Szinte példátlan módon a Bilino Polje Stadionban a két szurkolótábor egymás mellett foglalt helyet, mindkét csoport látványos fölvezetéssel készült. A vendégek hatalmas magyar zászlót feszítettek ki és görögtüzeket gyújtottak, majd bosnyákul részvétet nyilvánítottak a délszláv országot sújtó árhullám áldozatainak. A hazaiak a legelső percben veszélyes akciót vezettek, de Gazibegovic kiszorított helyzetből csak keresztbe lőtte a labdát.

Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy mindkét csapat a győzelemért és a bennmaradásért harcol, így támadó szellemben léptek pályára. A magyarok a meccs elején távoli lövéseikkel próbálkoztak: Sallai egy 30 méteres távolságból a kaput tévesztette, azonban Varga 18 méteres kísérletét a bosnyák kapusnak hárítania kellett. Később Bolla szöglet utáni bombáját csupán öklözni tudta.

A mezőnyben kiegyenlített küzdelem alakult ki, de Nagy Zsolt remek játékának köszönhetően a bal oldalon vezetett magyar támadásokban nagyobb veszély rejlett. A hazai csapatnak is akadtak ígéretes helyzetei, de a kaput végül elkerülték a lövéseik.

Az első félidő záró tíz percében Sallai távoli lövése centikkel célt tévesztett, Szoboszlai pedig egy remek helyről végrehajtott szabadrúgást lőtt fölé. Másodjára viszont egy bal oldali akció végén nem hibázott. A második félidő elején a hazai csapat próbálta fokozni a nyomást, de Szoboszlai gyorsan megnyugtatta a kedélyeket a Nagy elleni szabálytalanságért megítélt büntető értékesítésével.

A kétgólos előnyt birtokló magyar csapat már inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt, ami azt eredményezte, hogy kevesebbet birtokolták a labdát, és ritkábban támadtak. Rossi tanítványai hátul jól védekeztek, így a bosnyák csapatnak nem sok lehetőségük akadt, de egyszer Dibusz bravúrral hárította Dzeko kísérletét.

Bosznia-Hercegovina a mérkőzés hajrájára sem tudott tartósan nyomást gyakorolni a magyar kapura, így esélye sem volt a szépítésre.

A magyar csapat e győzelemmel jelentős lépést tett az osztályozó felé, mivel a sereghajtó bosnyákok csak akkor eléik meg őket, ha novemberben legalább négy pontot szereznek a csoport két esélyes csapata, Hollandia és Németország ellen.

MTI


A Kreml a világ egyik fő eseményének nevezte a kazanyi BRICS-csúcsot

A közelgő, Kazanyban megrendezésre kerülő BRICS-csúcs a világ napirendjének egyik fő eseménye lesz – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára.

Koreai eszkaláció: felrobbantották az utakat

Észak-Korea felrobbantotta a Dél-Koreával összekötő utakat a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló területen, mire a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövésekkel reagált – értesítette kedden a dél-koreai hadsereg.

Jogerősen négy év börtönre ítéltek egy orvost vesztegetés elfogadása miatt

A Győri Ítélőtábla kedden jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélt egy orvost, aki évekig vesztegetési pénzt fogadott el. A Győri Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott egy Vas vármegyei kórház főorvosaként dolgozott.

Rendkívüli: a Webb teleszkóp megfigyelései cáfolják az Univerzum modelljét

Az Austini Texasi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem csillagászai a James Webb Űrteleszkóp (JWST) adatait vizsgálták, és megállapították, hogy azok cáfolják az Univerzum reionizációjának széles körben elfogadott modelljét.

Az olasz hatóságok albániai táborokba küldték az első migránscsoportot

Az olasz belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a Lampedusáról elindult migránscsoport első tagjai az Albániában létesített táborokba tartanak. Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója szállítja őket a pénteken megnyitott létesítményekbe.

Szerbia: a BRICS valódi alternatívája az EU-nak

Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a BRICS-hez csatlakozzon az EU helyett, amely egyre keményebb követeléseket támasztott, és cserébe nem kínált előrelépést a tagság felé – mondta Aleksandar Vulin miniszterelnök-helyettes.

Növekszik a migrációs nyomás a magyar határon

Péntektől vasárnapig összesen 131 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

Szijjártó Péter: öt konzul is jelen lesz a magyar-boszniai futballmeccs helyszínén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy öt magyar konzul fog szolgálatot teljesíteni a hétfői zenicai Magyarország-Bosznia-Hercegovina labdarúgó-mérkőzésen, hogy szükség esetén segítséget nyújthassanak a szurkolóknak.

Durva: dolgozóinak tizedét bocsátja el a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó bejelentette, hogy a következő hónapokban munkatársainak tizedét tervezi elbocsátani, ami körülbelül 17 ezer embert jelent.

Nemzetek Ligája: kemény meccs vár ránk kedden

A magyar labdarúgó-válogatott a hollandok ellen aratott bravúros győzelemnek köszönhetően kedvezőbb helyzetből várja a bennmaradás szempontjából sorsdöntő mérkőzését Bosznia-Hercegovinában, a Nemzetek Ligája élvonalának negyedik fordulójában. A zenicai csata győztese szinte biztosan a harmadik helyen zár majd, amely osztályozót jelent a számára.

Tizennyolc sérültje van az Alsónemesapátinál történt balesetnek

Szombat éjszaka Alsónemesapátinál baleset történt, amelynek következtében tizennyolc személy sérült meg.

Elon Musk bemutatott egy pilóta nélküli robotaxit

Elon Musk amerikai üzletember bemutatta Tesla cégének pilóta nélküli robotaxi Cybercabját. 

96 éves korában meghalt Robert Kennedy amerikai szenátor özvegye

Robert Kennedy amerikai szenátor és főügyész özvegye, valamint Robert Kennedy Jr. volt független amerikai elnökjelölt édesanyja, Ethel 2024. október 10-én halt meg.

Tornádók okoztak károkat Floridában: már a Milton hurrikán érkezése előtt is gondok vannak

Szerdán tornádók keletkeztek és jelentős károkat okoztak Florida területén, mielőtt a Milton hurrikán elérte volna az államot, ami már a második életveszélyes vihar két héten belül.

EU-elnökség - Orbán Viktor: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

"Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak", az Európai Uniónak változtatnia kell - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerdán Strasbourgban az Európai Parlament ülésén a soros magyar uniós elnökség programját ismertetve új európai versenyképességi megállapodás elfogadására, a migráció és a határvédelem ügyében rendszeres Schengen-csúcstalálkozók megtartására, valamint Bulgária és Románia még idei, teljes körű schengeni csatlakozására tett javaslatot.

Budapest Online Facebook Oldal