Az amerikai légierő kirúgta a rakétaprogram vezetőjét

A Kongresszus felülvizsgálatot indított a növekvő költségek miatt, miközben Washington nukleáris hármasának kulcsfontosságú elemét kívánja lecserélni.

Az Egyesült Államok légiereje elbocsátotta a következő generációs „Sentinel” interkontinentális ballisztikus rakéta fejlesztéséért felelős tisztviselőt. A rakéta az 1970-es évek Minuteman III-át váltja fel Washington nukleáris hármasának szárazföldi elemeként.

Az év elején a Kongresszus elindította a program felülvizsgálatát, miután annak költségei legalább 37%-kal 131 milliárd dollárra emelkedtek.

A védelmi minisztérium 2025-ös költségvetési kérelméről szóló jelentésében a képviselőház előirányzati bizottsága azt mondta, hogy „megdöbbenve értesült” a költségek hatalmas növekedéséről.

A törvényhozók végül megállapodtak abban, hogy a következő évben 3,4 milliárd dollárt különítenek el a programra, ami 340 millió dollárral kevesebb a kértnél.

Az amerikai légierő több sajtóorgánum által idézett közleménye szerint Charles Clegg ezredest hétfőn menesztették a Sentinel Systems projekt igazgatói posztjáról, „mert nem követte a szervezeti eljárásokat”. A légierő szóvivője a „bizalom elvesztésére” hivatkozott, de tagadta, hogy az elbocsátás „közvetlenül összefüggött volna ” a folyamatban lévő kongresszusi felülvizsgálattal.

Januárban a Bloomberg arról számolt be, hogy egy 1982-es törvény kötelezővé tette az ellenőrzést, miután a projekt két év alatt több mint egyharmadával túllépte a költségvetését.

Most a Pentagonnak és a vezérkari főnököknek igazolniuk kell a költségtúllépést, és meggyőző érveket kell bemutatniuk a törvényhozóknak. Az összeg oroszlánrészére nyilvánvalóan a meglévő kilövőhelyek és kommunikációs vonalak korszerűsítésére van szükség.

Ez a feladat, amely a becslések szerint közel tíz évig tart majd, hosszadalmas és bonyolult munka lesz, "ingatlanvásárlást, építkezést, bontást, berendezések eltávolítását és telepítését, valamint nukleáris tanúsítást foglal magában" - mondta a Szenátus Fegyveres Szolgálatainak Bizottsága a 2024-es költségvetési jelentésében.

A hónap elején Pranay Vaddi, az elnök különleges asszisztense és a Nemzetbiztonsági Tanács fegyverzet-ellenőrzési, leszerelési és nukleáris fegyverek elterjedésének főigazgatója felfedte, hogy Joe Biden elnök „a közelmúltban adott ki frissített nukleáris fegyverekkel kapcsolatos alkalmazási útmutatót, amely figyelembe veszi a valóságot. egy új atomkorszakról.”

„Hangsúlyozza, hogy számot kell adni [Kína] nukleáris arzenáljának növekedésével és sokszínűségével – és Oroszországot, [Kínát] és Észak-Koreát egyidejűleg elrettenteni ” – mondta a tisztviselő akkor.

Fotó: Freepik


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal