Az európaiak nem kérnek az illegális migrációból - felmérés

A Századvég legújabb Európa Projekt-kutatásából derült ki, hogy az Európai Unió tagállamaiba történő illegális migránsok betelepítését lehetővé tevő új migrációs paktummal kapcsolatban tízből hat uniós polgár nem ért egyet.

A megkérdezettek 60 százaléka ellenezte az intézkedést, ami tagállami beleszólás nélkül hajtható végre; ezzel szemben csak 27 százalék támogatja azt.

Magyarországon a lakosság 85 százaléka ellenzi az illegális bevándorlók betelepítését.

A kutatás továbbá rámutatott, hogy a 2015-ös bevándorlási hullám óta az Európai Unió több alkalommal is próbált kötelező érvényű jogi kereteket kialakítani a tagállamok számára a migránsok elosztására és befogadására, de ez az elképzelés komoly ellenállásba ütközött a tagállamok részéről, és megosztotta az európai lakosságot is.

A brüsszeli elit tervei azonban nem hoztak áttörést, és az uniós törvényhozás végül közel egy évtized után fogadott el új migrációs paktumot.

A magyar kormány kezdetektől fogva határozottan ellenállt annak, hogy Magyarország területére idegen országok lakosságát telepítsék, ennek ellenére a brüsszeli nyomás nem csökkent, és a migrációs paktum elfogadásával új lendületet vett a terv - jegyezték meg a kutatók.

A felmérés szerint a csehek 79 százaléka, a bolgárok 77 százaléka, illetve a horvátok és a szlovákok egyaránt 72-72 százaléka elutasítja a migránsok kötelező elosztását.

A migrációs intézkedések a legnagyobb mértékben Svédországban és Olaszországban osztják meg az emberek véleményét, ahol a paktumot elutasítók aránya 42, illetve 47 százalék, míg a támogatóké 33, illetve 35 százalék.

A kutatás kiterjedt az Európai Unió tagállamaira, valamint az Egyesült Királyságra, Norvégiára és Svájcéra is. Összesen 30 000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt személy véleményét gyűjtötték össze telefonon, a megkérdezéseket február 14-től április 15-ig végezték.

MTI
Fotó: globalissues.org


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal