Az ukrajnai konfliktus gazdagítja a cseh fegyverkereskedőt

A cseh fegyvergyártó CSG nyeresége robbanásszerűen megnőtt, és a cég profitált a régi tankok felújításából, amelyeket azután eladott Ukrajnának.

A Csehszlovák Csoport (CSG) tulajdonosa és elnöke, Michal Strnad mára milliárdossá vált, és az orosz-ukrán konfliktusból profitál – közölte hétfőn a Bloomberg.

A cég bevételei a konfliktus közepette megugrottak, nyeresége 2022-ben csaknem kétszeresére, mintegy 1 milliárd dollárra nőtt, tavaly pedig majdnem megduplázódott, elérve az 1,9 milliárd dollárt.

A konglomerátum egyik részlege, az Excalibur Army nagyban hozzájárult a haszonhoz, lőszereket gyártott, valamint új szovjet gyártású fegyvereket épített és felújított.

A konfliktus közepette a cég mintegy 100 felújított T-72-es fő harckocsit szállított Kijevnek. A CSG lőszergyártása több mint tízszeresére nőtt a Moszkva és Kijev közötti, hosszan tartó ellenségeskedés 2022 eleji eszkalációja óta, és nyolc ország gyáregységeiben közel háromszorosára, 10 000-re nőtt a munkaerő - jegyezte meg a Bloomberg.

A fegyvergyártó alig várja, hogy az elkövetkező években profitálhasson az orosz-ukrán konfliktusból, és úgy tűnik, nagyon nyitott ezzel kapcsolatban.

"Még ha holnap véget is érne a háború, évekbe telne az üres készletek feltöltése, nem beszélve a védelmi kiadások növelésére és a termelés felpörgetésére irányuló nyomásról" - mondta Strnad a Bloomberg szerint. "Biztos vagyok benne, hogy még sokáig erős lesz a kereslet."

A céget eredetileg Strnad apja, Jaroslav alapította 1995-ben, aki eredetileg a megszűnt Varsói Szerződés tagjaitól – az újonnan felvett NATO-államoktól – akart leszerelt katonai hardvereket beszerezni, hogy azokat selejtezze és haszonszerzés céljából eladja.

Az igazi haszon azonban az olyan fegyverekkel való kereskedésben mutatkozott meg, amilyenek voltak, és a cég azonnal felfedezte a nagy keresletet a pótalkatrészek, valamint a felújított szovjet kori katonai hardverek iránt.

Fotó: Unsplash

Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal