Biden maradni akar, Trump köszöni szépen a lehetőséget

Szombaton Jill Biden, az amerikai first lady, zárt körben megrendezésre kerülő találkozókon kérte a Demokrata Párt vagyonos pénzügyi donorjait, hogy támogassák férjét, Joe Bident, a vitán nyújtott gyenge teljesítménye ellenére is.

Joe Biden a Demokrata Párt vagyonos támogatóival találkozott New Yorkban és New Jersey-ben, két nappal azután, hogy egybehangzó értékelések szerint alulmaradt a Donald Trumppal folytatott elnökjelölti televíziós vitában. A kampányeseményeken Jill Biden, is jelen volt férje mellett, és hangsúlyozta, hogy "Joe nemcsak a megfelelő személy az elnöki feladatra, hanem ő az egyetlen, aki alkalmas erre."

Pénteken New Yorkban, egy LMBTQ-közösségi rendezvényen is felszólalt, biztatva a jelenlévőket férje támogatására. Ugyanezen a napon Joe Biden Észak-Karolinában vett részt egy választási gyűlésen, ahol elismerte, hogy nem fiatal, és már nem vitázik úgy, mint régen, de meggyőződéssel kijelentette, hogy képes ellátni az elnökségi teendőket.

Joe Biden és Donald Trump első 2024-es elnökjelölti vitáját csütörtökön, a CNN atlantai stúdiójában, helyszíni közönség nélkül tartották meg és egybehangzó vélemények szerint Biden katasztrófális teljesítményt nyújtott.

A demokrata és a republikánus jelölt 90 percen keresztül fejtette ki nézeteit és reagált a másik megállapításaira az előre megállapított témákban. A vita után készült CNN-felmérés szerint a nézők 67 százaléka Donald Trumpot látta a szócsata győztesének. Joe Biden szereplését több baloldali médium is "katasztrofálisként" értékelte.

Egyebek mellett a baloldaliakhoz sorolt CNN, NBC, MSNBC és ABC országos televíziók műsorai is az elnök gyenge teljesítményét és annak lehetséges következményeit elemezték demokrata párti megszólalókkal. Számos demokrata párti tisztségviselő továbbra is támogatásáról biztosította Joe Bident mint a párt elnökjelöltjét.

Mások mellett Kamala Harris alelnök, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó és Hakeem Jeffries, a kongresszus alsóházában kisebbségben lévő demokrata képviselőcsoport vezetője is hasonlóan nyilatkozott.

A The New York Times liberális napilap pénteken délután szerkesztőségi cikkben szólította fel az elnököt, hogy lépjen vissza a választási indulástól.

A befolyásos médium megállapítása szerint Joe Biden "nem az az ember, aki négy évvel ezelőtt volt". Az írás megjegyezte, hogy az elnök "csütörtökön este egy nagyszerű közszolga árnyékának tűnt", és hozzátette, hogy Biden "küszködött azzal, hogy kifejtse, mit szeretne elérni egy második elnöki ciklusban, valamint azzal is, hogy reagáljon Donald Trump provokációira".

A szerkesztőségi cikk rámutatott arra is, hogy az elnök többször nem volt képes befejezni a megkezdett mondatokat.

A lap végül arra az összegzésre jutott, hogy Joe Biden a legnagyobb szolgálatot azzal tenné a köznek, ha nem folytatná a küzdelmet az újraválasztásáért. Biden kampánystábjának társigazgatója, Cedric Richmond, közleményben reagált az írásra, amelyben elutasította a felszólítást.

Richmond megjegyezte, hogy a The New York Times 2020-ban sem támogatta Joe Bident a demokrata előválasztási folyamatban, "mégis jó vége lett a számára". Ugyanakkor hozzátette, hogy 2020 novemberében, az elnökválasztáson, a liberális napilap már Biden mellett állt. A The New York Times 1956 óta hagyományosan a Demokrata Párt elnökjelöltjét támogatja.

MTI
Fotó: AP


A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Budapest Online Facebook Oldal