Brüsszel figyelmen kívül hagyja a választók akaratát – Orbán

Az EU továbbra is támogatja a migrációt és finanszírozza az orosz-ukrán konfliktust – figyelmeztetett a magyar kormányfő.

Az uniós polgárok reményeit megcáfolták a jobbközép többségű párt, valamint a szocialisták és a liberálisok koalíció létrehozására irányuló lépések az uniós parlamentben - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden.

A tömb szavazói jelentősen jobbra tolódtak el a hónap eleji parlamenti választásokon, miközben a németországi és franciaországi kormánykoalíciókat a jobboldali pártok átfogóan megverték.

A centrista pártok azonban megtartották a többséget, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által irányított Európai Néppárt (EPP) 190 mandátumot szerzett. A volt német védelmi miniszter megfogadta, hogy Brüsszelt az „Ukrajna-párti” úton tartja .

A jobbközép EPP megkereste a baloldali Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségét (S&D) azzal az ajánlattal, hogy osszon fel négy fő szerepet – írta a Politico hétfőn az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az EPP állítólag szeretné megszerezni a második ciklust von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének, Roberta Metsolának pedig az Európai Parlament elnökének, és felajánlotta, hogy megosztja az Európai Tanács elnöki tisztét az S&D-vel.

A lépés Orbán reakcióját váltotta ki.  „Az európai emberek akaratát figyelmen kívül hagyták ma Brüsszelben. Az európai parlamenti választás eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret veszítettek. Az EPP viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végre összeállt a szocialistákkal és a liberálisokkal: ma alkut kötöttek, és felosztották egymás között az EU legfontosabb feladatait” –  írta a magyar miniszterelnök az X-en (korábban Twitter) kedden.

„Nem törődnek az európai emberek akaratával. Nem szabad naivnak lennünk: továbbra is támogatják a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz-ukrán háborúba” – írta a magyar vezető, és felszólította az embereket, hogy ellenálljanak a „migráció- és háborúpárti bürokratáknak”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai vezetők hétfői informális találkozója után újságíróknak azt mondta, hogy nem született megállapodás a tervezett megállapodásról. Egy diplomata azonban azt mondta a Politicónak, hogy a tárgyaló felek három névben állapodtak meg, és egy későbbi időpontban folytatják a megbeszéléseket.

MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal