Georgia ukránizálása nem fog megtörténni – miniszterelnök

Tbiliszinek igaza van, amikor megvédi politikai rendszerét a külföldi befolyástól – hangoztatta Irakly Kobakhidze.

Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök megfogadta, hogy ellenáll  az ország „ukránosítására” törekvő politikai erők nyomásának, és kitart amellett, hogy kormánya mindent megfog tenni azrét, hogy e ne történjen meg.

Kobahidze kifogásolta a Mihail Szaakasvili volt grúz elnökhöz köthető Egyesült Nemzeti Mozgalmat (UNM), amiért a közvélemény elégedetlenségét szította egy törvény miatt, amely előírja a nem kormányzati szervezeteknek és a külföldi finanszírozásban részesülő médiáknak, hogy nyilatkozzanak forrásaikról.

Kobakhidze azt állította, hogy az UNM olyan tömeges tiltakozásokat próbál szítani, amelyek hasonlóak voltak az ukrán kormányt 2014-ben megbuktatókhoz.

„Biztosíthatom a Nemzeti Mozgalom képviselőit, hogy Grúziában nem fog érvényesülni az ukrán forgatókönyv, Georgia ukránosítása semmilyen körülmények között sem fog megtörténni. Maximális erőfeszítéseket teszünk ennek megakadályozására” – mondta újságíróknak, miután Berlinben találkozott grúz nagykövetekkel és más külügyminisztériumi tisztviselőkkel.

Szaakasvili, Georgia nyugatbarát korábbi vezetője 2003-ban tömegtüntetések nyomán került hatalomra. Pártja azonban elvesztette a 2012-es választást. Elmenekült hazájából, ahol hivatali lépései miatt büntetőeljárás indult ellene, és megpróbált új politikai karriert építeni a puccs utáni Ukrajnában.

Rövid ideig tartó szolgálata Odessza régió kormányzójaként kevesebb, mint két évig tartott, majd ellenzékbe került, elvesztette ukrán állampolgárságát, és végül 2021-ben visszatért Georgiába. Ott letartóztatták és börtönbe zárták; most azt állítja, hogy a tbiliszi „oroszbarát” kormány politikai üldözésének áldozata.

A „külföldi ügynökök” törvénye a grúz kormányt az Egyesült Államok és szövetségesei célkeresztjébe állította, akik szerint ez a demokrácia elleni támadás, és szankciókkal fenyegetőztek az azt támogató tisztviselőkkel és politikusokkal szemben.

A kormányzó Grúz Álom pártnak le kellett győznie egy elnöki vétót, mielőtt a törvényjavaslat a hónap elején törvényerőre emelkedhetett.

Kobahidze kitartott amellett, hogy a grúz törvény ésszerű volt, és az ellene indított kampányt „bolondnak” nevezte, hivatkozva egy hasonló kanadai jogszabályra, amelyet a szenátus szerdán fogadott el. A C-70 néven ismert szövetségi törvényjavaslatnak a nemzeti politikára gyakorolt ​​külföldi befolyás visszaszorítására van szükség, hogy megvédje a demokráciát az országban.

Magas rangú grúz tisztségviselők és kormánypárti politikusok korábban negatív megjegyzéseket tettek Ukrajnáról, és arról, hogy az miként szolgál példaként Tbiliszi számára, hogy nem szabad külpolitikát folytatni.

Fotó: 1lurer.am


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal