Kína hajlandó javítani kapcsolatait Indiával – Peking

Az újdelhi kínai nagykövetség kifejezte a nemzet azon óhaját, hogy a kétoldalú kapcsolatokat „a helyes irányba” mozdítsa elő. 

Peking hajlandó együttműködni Újdelhivel a kapcsolatok javításán, miután Narendra Modit harmadik egymást követő ciklusra indiai miniszterelnökké választották – közölte a kínai nagykövetség szóvivője. A nyilatkozat egy nappal azután született, hogy Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter kijelentette, hogy a szomszédos Kínával és Pakisztánnal régóta fennálló problémák megoldása Újdelhi külpolitikai prioritásai közé tartozik.  

Az X-en (korábban Twitter) szerdán közzétett bejegyzésében Peking újdelhi-i nagykövetségének szóvivője kijelentette, hogy „A szilárd és stabil Kína-India kapcsolat mindkét nemzet érdeke, és elősegíti a békét és a fejlődést a régióban és azon túl. Kína hajlandó együttműködni Indiával, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a megfelelő irányba terelje.” 

Egy nappal korábban Li Qiang kínai miniszterelnök gratulált Modinak harmadik miniszterelnöki ciklusához, jelezve, hogy a két ország közötti kapcsolatok folyamatos fejlődése nemcsak az emberek javát szolgálja, hanem „stabilitást és pozitív energiát juttat a régióba és a világba” – írja a Xinhua

A kínai nyilatkozatok azután születtek, hogy Jaishankar felvázolta az újonnan megalakult koalíciós kormány prioritásait. Miután hétfőn megkezdte második külügyminiszteri ciklusát, hangsúlyozta, hogy India arra összpontosít, hogy „megoldást találjon a továbbra is fennálló határproblémákra”. 

India és Kína egy homályosan meghatározott, 3440 km-es határon osztozik, ahol számos összecsapás történt. A feszültség 2020 júniusában fokozódott, miután a csapatok összecsaptak a vitatott Galwan-völgyben, ami mindkét oldalon veszteségeket okozott.  

Annak ellenére, hogy mindkét ország erőfeszítéseket tesz az eszkaláció feloldására és leválasztására, számos súrlódási pont maradt.

Újdelhiben és Pekingben a galwani incidens óta több mint 20 fordulós határtárgyalások zajlottak, a legutóbbira idén márciusban került sor. Egy akkori indiai nyilatkozat megjegyezte, hogy a két fél „mélyreható” eszmecserét folytatott a problémák megoldására.

Az indiai külügyminisztérium közleménye szerint mindkét fél megállapodott abban is, hogy „diplomáciai és katonai csatornákon” keresztül „rendszeres kapcsolatot” tartanak fenn a béke fenntartása érdekében.

Eközben Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese, aki a Reuters szerint vezette Washington azon erőfeszítéseit, hogy erősítse az Indiával való kapcsolatokat Kína elrettentése érdekében, kommentálta a két ázsiai nagyhatalom lehetséges közeledését.  

„Jó munkát kívánunk az indiaiaknak a tanácskozáshoz” – jelentette ki szerdán egy washingtoni agytrösztben. „Azt hiszem, az igazság az, hogy amikor két ország meg tudja találni a közös teret a feszültségek csökkentésére, azt támogatnunk kell.”  

Peking korábban figyelmeztetést adott Washingtonnak, amely az India és Kína közötti vitába gázolt a vitatott területek átnevezése miatt, és kijelentette, hogy a „Kína-India határkérdés a két ország ügye, és semmi köze az amerikai félhez. ”

Fotó: Wikipedia


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal