Madárinfluenza vírust találtak az amerikai tehenekben

Nyolc állam 33 szarvasmarha-állományában mutatták ki a kórokozót, amely a tejben is megfigyelhető volt – közölték az illetékesek.

Madárinfluenza-részecskéket találtak a fogyasztói tejmintákban az Egyesült Államokban – közölte kedden az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), amely feltárta a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) H5N1 törzse kitörésének mértékét.

A vírust korábban a nyerstejben is kimutatták – írta a hivatal, hozzátéve, hogy bár „a pasztőrözés valószínűleg inaktiválja a vírust”, az eljárás várhatóan nem távolítja el teljesen a vírusrészecskék jelenlétét.

Az FDA országos felmérése továbbá madárinfluenza nyomait fedezte fel „az érintett állatok tejében, a feldolgozórendszerben és a polcokon”.

"A mai napig nem láttunk semmit, ami megváltoztatná a kereskedelmi tejellátás biztonságosságára vonatkozó értékelésünket" - szögezte le a hivatal, és ragaszkodott hozzá, hogy ha a tesztelés során "genetikai anyagot" találnak a vírusból, ez "nem jelenti azt, hogy a minta tartalmaz ép, fertőző kórokozót.”

Míg az FDA ragaszkodik ahhoz, hogy nincs valódi aggodalom a pasztőrözött tejtermékek biztonságával kapcsolatban, más ügynökségek szerint a beteg tehenekből származó termékek nem kerülhetnek a polcokra. „Csak egészséges állatokból származó tejet engednek az államközi kereskedelembe emberi fogyasztásra” – írta honlapján az Országos Tejtermelők Szövetsége.

Eközben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) felfedte, hogy hétfőig nyolc állam 33 tejelő tehéncsordájában találtak madárinfluenzát.

Bár a magas patogenitású madárinfluenza már több mint 20 éve kering, a szarvasmarhafélékre való átterjedése riadalmat kelt – írta kedden a Washington Post.

Az aggodalomra ad okot, hogy „sokkal több mintában mutatkozik meg, ami azt jelenti, hogy a fertőzés jobban elterjedt a tejelő állományokban, mint gondoltuk” – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő amerikai közegészségügyi tisztviselő.

Az USDA és az FDA is arra sürgette a fogyasztókat, hogy kerüljék a nyers tej fogyasztását. További eredmények a következő napokban és hetekben várhatók - közölték a hatóságok.

Fotó: Freepik


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal