Magyarország bemutatta az EU-elnökség MEGA szlogenjét

Budapest célja, hogy „újra naggyá tegye Európát”, amikor a következő hónapban kezébe veszi a gyeplőt.

Magyarország elárulta, hogy soron következő EU-elnökségének szlogenje a „Make Europe Great Again” (MEGA) lesz.

Megfigyelők azonnal észrevették a hasonlóságot a „Make America Great Again” (MAGA) mottóval, amelyet Donald Trump 2016-os sikeres amerikai elnökválasztási kampánya során alkalmazott.

Magyarország július 1-jén veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, és az év végéig tölti be az elnökséget. A hat hónapos időszakban magyar diplomaták vezetik a brüsszeli találkozókat, és alakítják az EU politikai napirendjét.

Bóka János, Magyarország európai uniós ügyekért felelős minisztere keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szlogen a proaktív elnökségre utal, és azt kívánja megmutatni, hogy „együtt erősebbek vagyunk, mint külön” – írja a helyi média.

Bóka viccesen reagált Magyarország mottójának Trumphoz való hasonlóságára, és azzal viccelődött, hogy „nem vagyok tisztában azzal, hogy Donald Trump valaha is naggyá akarta volna tenni Európát” –írja az Agence France-Presse.

Magyarország „nagyon nehéz környezetben” veszi át az EU gyeplőjét – tette hozzá, az ukrajnai konfliktus kapcsán „a szomszédságunkban zajló háborúra” hivatkozva. Az illegális bevándorlást is említette, mint a másik legégetőbb problémát, amellyel a régiónak foglalkoznia kell.

Bóka úgy folytatta, hogy „engedni kell, hogy azok maradjunk, akik voltunk” – írja a Politico.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kritizálták az EU-ban, amiért a brüsszeli politikával ellentétes politikát folytat.

Az ukrajnai konfliktus 2022-es kezdete óta Budapest nem hajlandó fegyvert adni Kijevnek, helyette diplomáciai megoldást szorgalmaz, és gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Az év elején Orbán az Egyesült Államokba repült, hogy találkozzon a republikánus elnökválasztás éllovasával, Trumppal. A magyar kormányfő a tárgyalásokat követően azt állította, hogy Trump „békepártinak” mutatkozott. Ezzel az állásponttal Magyarországhoz igazodik, ellentétben a jelenlegi amerikai adminisztrációval és sok EU-taggal – tette hozzá Orbán.

Trump viszont „fantasztikus” vezetőként jellemezte Orbánt.

Magyarországot azért is bírálták az EU-ban, mert saját migrációs politikáját követi, ami nyilvánvalóan ellentmond a blokk szabályainak. Az Európai Bíróság (ICJ) 200 millió eurós (216 millió dollár) pénzbírságot szabott ki Budapestre a múlt héten a nemzetközi védelmi eljárásokhoz való hozzáférés korlátozása és harmadik országbeli állampolgárok illegális kitoloncolása miatt.

Orbán az ukrajnai segélyekkel és bevándorlással kapcsolatos álláspontját védve azzal érvelt, hogy politikája a magyar emberek érdekeinek védelmét célozza.

Fotó: hirado.hu


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal