Még ebben a hónapban F-16-osok érkezhetnek Ukrajnába – hivatalos

Kijev valamikor május 5-e után kaphatja meg az Egyesült Államokban gyártott repülőgépeket, de a pontos menetrend még nem világos - mondta a légierő szóvivője.

Az Egyesült Államokban gyártott F-16-os vadászrepülőgépek már ebben a hónapban megérkezhetnek Ukrajnába – közölte egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő.

Ilja Evlash, az ukrán légierő szóvivője szerdán az országos tévében azt jósolta, hogy Kijev megkaphatja az első adag fejlett repülőgépeket az ortodox húsvét után, amelyet idén május 5-én ünnepelnek.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy az F-16-os szállítások ütemezése Ukrajna határkörén kívül van, és a kijevi hadsereg azzal fog dolgozni, amit kap.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter márciusban azt mondta, hogy az első F-16-os vadászrepülőgépek még idén nyáron megérkeznek Ukrajnába Dániából. Ezt az ütemtervet Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter is megerősítette, ugyanakkor elismerte, hogy mind a pilóták, mind a földi személyzet számára több képzésre van szükség.

Ukrán tisztviselők elismerték, hogy az F-16-osok üzemeltetése komoly gyakorlati nehézségekkel jár majd. A múlt hónapban Evlash azt mondta, hogy a repülőgépek bunkereinek építése „kolosszális pénzeszközöket” igényel majd, hozzátéve, hogy Kijev más módszerekkel is megpróbálja megvédeni a repülőgépeket a csapásoktól, beleértve a repülőgépek szétszórását a különböző repülőtereken.   

Tavaly a nyugati országok nemzetközi koalíciót jelentettek be Ukrajnának az Egyesült Államok által tervezett F-16-osok beszerzésében, és a tervek szerint Kijevet több tucat repülőgéppel látják el.   

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban tavaly ősszel kijelentette, hogy bár az F-16-osok minden bizonnyal erősítenék Ukrajna katonai képességeit, nem lesznek csodafegyverek, amelyek képesek drasztikusan megváltoztatni a helyzetet a csatatéren. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az F-16-osok nem változtatnak a konfliktus kimenetelén, és azt ígérte, hogy az orosz hadsereg megsemmisíti a gépeket.

Fotó: Freepik


Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Budapest Online Facebook Oldal