Megint megdobják 50 milliárd dollárral az ukránokat

A G7 a viták ellenére jóváhagyja az 50 milliárd dolláros ukrajnai segélyt, bár nem egyeznek meg az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy ki viselje az orosz vagyon megcsapolásának politikai és gazdasági kockázatát.

Sajtóértesülések szerint a G7-államok vezetői támogatni kívánják az Egyesült Államok azon tervét, hogy 50 milliárd dolláros segélyt nyújtsanak Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyon ellen kibocsátott kölcsön révén.

A G7-országok a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget az Ukrajnának nyújtott kölcsön kamataira fordítják.

A Bloomberg és az Agence France-Presse (AFP) szerint a csoport vezetői várhatóan a héten, az olaszországi Pugliában tartandó csúcstalálkozón hagyják jóvá a megállapodást.

Továbbra is nézeteltérések vannak azonban abban, hogy ki viseli a hitelkockázatot, ha a nyugati hatalmak elveszítik az ellenőrzést az orosz eszközök felett.

"Ha az orosz eszközöket feloldják, vagy az orosz eszközökből származó bevétel nem elegendő a kölcsön finanszírozásához, akkor meg kell fontolnunk, hogyan osztjuk meg a terhet" - mondta az Elysee Palace egyik illetékese az AFP-nek.

A mintegy 300 milliárd dollár értékű befagyasztott vagyon nagy részét az EU-ban tartják. Moszkva kijelentette, hogy lopásként kezel minden olyan kísérletet, amely korlátozza a vagyon használatát, és ezeket meg is torolja. Amerikai tisztviselők állítólag azt akarják, hogy az európaiak viseljék a terhet, ha a terv rosszul sül el.

Washington azt javasolja, hogy „mi [az Egyesült Államok] hitelt veszünk fel, Európa vállalja az összes kockázatot, Ön [Európa] fizeti a kamatot, mi pedig [az Egyesült Államok] egy USA-Ukrajna alapra használjuk a pénzt”.

Egy név nélkül nyilatkozó vezető európai diplomata azt mondta a Politico-nak. "Lehet, hogy hülyék vagyunk, de ennyire azért nem."

Az Egyesült Államok állítólag azzal érvel, hogy minden olyan megállapodást, amely a fizetési kötelezettséget Washington vállára helyezi, a Kongresszusnak kell ratifikálnia, és ott elakadhat.

Az európaiakat az is aggasztja, hogy ha a pénzt az Egyesült Államok közvetlenül vagy egy Washington által ellenőrzött nemzetközi pénzintézeten, például a Világbankon keresztül juttatja el, az elsősorban amerikai cégekhez kerülne, nem európaiakhoz – áll a közleményben.

Bennfentesek szerint a pénzügyi konstrukció vitatott részleteiről hónapokig tarthat az egyeztetés. A nyugati vezetők abban reménykednek, hogy a november eleji amerikai elnökválasztás előtt sikerül végleges megállapodást kötni. A tisztviselők attól tartanak, hogy később Donald Trump esetleges győzelme kisiklathatja az egész projektet.

Fotó: globalcapital.com


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal