Ötször magasabb lehet a gázai halottak száma – tanulmány

Ha figyelembe vesszük a betegségeket és az éhezést, akkor a konfliktus közel 200 000 palesztin életét követelhette eddig. Ez többszöröse az ukrán-orosz konfliktus civil áldozatainak.

A The Lancet orvosi folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a gázai háborúban bekövetkezett halálos áldozatok száma meghaladhatja a 186 000-et, ami ötszöröse az enklávé egészségügyi hatóságai által a múlt hónapban jelentett 37 396-nak.

Míg az izraeli kormány régóta vitatja a minisztérium adatait, az ENSZ megbízhatónak fogadja azokat, az izraeli hadsereg pedig csendesen elismeri, hogy igazak.

Egy brit, amerikai és kanadai kutatócsoport szerint ez a szám 186 000-re duzzadhat, ha a „közvetett haláleseteket” számoljuk. „A közvetett halálesetek” – írták egy múlt héten megjelent cikkükben – a betegségek, az éhség, a szomjúság és a kitettség által megöltek.

„A közelmúlt konfliktusaiban az ilyen közvetett halálesetek száma a közvetlen halálozások számának három-tizenötszöröse” – olvasható a cikkben. „Ha a bejelentett 37 396 halálesethez egy közvetlen halálesetenként négy közvetett halálesetet, óvatos becslést alkalmazunk, nem valószínű, hogy a becslések szerint akár 186 000 vagy még több haláleset is a jelenlegi gázai konfliktusnak tulajdonítható.” 

Mivel Gáza lakossága a konfliktus kezdete előtt körülbelül 2,3 millió volt, ez a halálos áldozatok száma azt jelenti, hogy az enklávé lakosságának 7–9%-át elveszíti.

"Elengedhetetlen az azonnali és sürgős tűzszünet a Gázai övezetben, olyan intézkedések kíséretében, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi ellátás, az élelmiszer, a tiszta víz és más erőforrások elosztását az alapvető emberi szükségletek kielégítésére" - érveltek a szerzők. Az Európai Bíróságnak dokumentálnia kell azokat a bizonyítékokat, amelyek népirtással kapcsolatosak lehetnek.

Kilenc hónapig tartó harcok után Izraelre intenzív nemzetközi nyomás nehezedik, hogy állítsa le gázai hadjáratát. Míg a Hamász elfogadta az Egyesült Államok által támogatott tűzszüneti javaslatot, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy minden lehetséges megállapodásnak lehetővé kell tennie Izrael számára a harcok folytatását mindaddig, amíg valamennyi háborús célkitűzése – köztük a Hamász katonai képességeinek megsemmisítése – teljesül.

Míg a Hamasz és Izrael egyetértenek abban, hogy a megállapodás lehetővé tenné a gázai izraeli túszok fokozatos cseréjét az izraeli börtönökben raboskodó palesztin foglyok között, a palesztin fegyveres csoport írásos garanciákat akar a nemzetközi közvetítőktől arra vonatkozóan, hogy Izrael folytatni fogja az állandó tűzszünetről szóló tárgyalásokat

A Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok által közvetített tárgyalások eddig nem sikerült elérni a gázai fegyverszünetet vagy a túszok szabadon bocsátását a novemberi egyhetes tűzszünet óta, amely 105 gázai túsz és 240 palesztin fogoly kiszabadítását eredményezte.

Fotó: AFP


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal