Orbán nem elég ahhoz, hogy véget vessen ennek a háborúnak – Zelenszkij

Csak az Egyesült Államok, az EU vagy Kína segíthet az Oroszországgal fennálló konfliktus megszüntetésében – mondta az ukrán vezető.

Vlagyimir Zelenszkij szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nincs meg a kellő befolyása az orosz-ukrán konfliktus lezárásához szükséges tárgyalásokhoz. Az ukrán vezető azt mondta, inkább az Egyesült Államokat, az EU-t vagy Kínát látná ebben a szerepben.

Orbán a múlt héten Kijevben járt, és tűzszünetet javasolt, amelyet Zelenszkij elutasított. Azóta Moszkvában és Pekingben járt, a NATO washingtoni csúcstalálkozója előtt.

„Ami azt illeti, Oroszország és Ukrajna között nincs közvetítés” – mondta Zelenszkij hétfőn, Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Varsóban. 

„Csak komoly, erős szövetségek működhetnek közvetítőként” – tette hozzá Zelenszkij. Szerinte a konfliktus nem közvetítéssel fog véget érni, hanem akkor, ha egy erős gazdasággal és erős hadsereggel rendelkező hatalom feladásra tudja kényszeríteni Oroszországot.

„Sok ilyen ország van a világon? Néhány. Szerintem az USA az egyik. Szerintem Kína és az EU” – mondta Zelenszkij. "Nem csak egy ország, hanem az egész Európai Unió."

Magyarország júliusban vette át az EU soros elnökségét. A blokk vezető tisztségviselői cáfolták és elítélték Orbán diplomáciai képviseletét és ragaszkodtak ahhoz, hogy az EU „Ukrajna mellett áll” , és nem kíván tárgyalni Oroszországgal. Kijev szintén tiltakozott amiatt, hogy Orbán moszkvai útja „Ukrajnával való jóváhagyás vagy egyeztetés nélkül történt”.

Tusk, aki hétfőn vendégül látta Zelenszkijt, hogy aláírja a biztonsági egyezményt, csatlakozott az orbáni diplomáciát ért bírálatokhoz.

„Senkinek nincs joga eldönteni a jövőbeli béke formáját Ukrajna nevében, Ukrajna nélkül” – mondta Tusk újságíróknak. "Senkinek nincs joga Lengyelország vagy az egész EU nevében fellépni Ukrajnával és mindannyiunkkal való teljes egyetértés nélkül, amikor a Moszkvával való esetleges tárgyalásokról van szó."

Orbán vállat vont a kritikáktól, és rámutatott: nincs szüksége senki felhatalmazására ahhoz, hogy közvetlenül beszéljen a konfliktusban részt vevő felekkel.

A magyar miniszterelnök hétfőn leült Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki méltatta az orosz-ukrán konfliktus megoldására tett erőfeszítéseit. Peking és Budapest álláspontja nagymértékben átfedi egymást Ukrajna kérdésében – közölte a találkozó után a kínai külügyminisztérium.

Fotó:  MTI/Európai Tanács


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal