Orbán új uniós parlamenti szövetséget jelent be

Három párt hozta létre a Patrióták Európáért elnevezésű szövetséget (reményeik szerint mihamarabb frakciót), hogy nagyobb befolyást biztosítson a jobboldali vezetőknek.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, hogy az osztrák és a cseh jobboldali pártokkal együttműködve új uniós parlamenti szövetséget hoznak létre. A bejelentés egy nappal azelőtt hangzott el, hogy Budapest átvette az EU soros hat hónapos elnökségét.

A "Patrióták Európáért” néven bemutatott új csoport az Orbán vezette Fideszből; Csehország legnagyobb ellenzéki tömbjéből, az ANOból, amelynek elnöke az ország volt miniszterelnöke, Andrej Babis; és a Herbert Kickl vezette Osztrák Szabadságpárt (FPO) tömörűléséből áll.

„Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely szerintem nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciójává válik” –  mondta Orbán egy sajtótájékoztatón, amelyen Babis és Kickl is részt vett. A magyar vezető reményét fejezte ki, hogy a szövetség uralni fogja az EU politikai spektrumának jobbját.

A legutóbbi európai parlamenti választások eredményének megfelelően módosítani kell a blokk politikáját a magyar vezető szerint, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi képviselőcsoportok elkerülhetetlenül kettéválnak.

A június 9-i választások eredményei azt mutatták, hogy a 27 tagú tömb polgárai többnyire eltávolodtak a baloldaltól, bár a jobboldali és a konzervatív pártok teljesítménye országonként eltérő volt. A németországi, franciaországi és olaszországi kormánykoalíciót a jobboldal gyakorlatilag felszámolta.

Az orbáni Fidesz 11 mandátumot szerzett az EU parlamentjében, míg az FPO és az ANO hat, illetve hét mandátumot szerzett, és mindhárom párt a legerősebb lett országa választásain.

Az Európai Parlamentben a jelenlegi szabályok szerint 23 képviselő szükséges egy frakció megalakításához, és a szövetségen belül a tagországok legalább egynegyedének képviseltetnie kell magát.

A három párt vezetői a médiához eljuttatott közleményükben reményüket fejezték ki, hogy az új csoporthoz sok más európai párt is csatlakozik a következő napokban.

Hazánk ma, vagyis július 1-jén veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, és az év végéig tölti be az elnökséget. Az időszak alatt magyar diplomaták vezetik a brüsszeli találkozókat és alakítják az EU politikai napirendjét.

Orbánt éles kritika érte az EU-ban, amiért olyan politikát folytat, amely ellentétes a brüsszeli politikával. Az ukrajnai konfliktus 2022-es kezdete óta Budapest nem hajlandó fegyvert adni Kijevnek, helyette diplomáciai megoldást szorgalmaz, és gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A kormányfő korábban azt mondta, hogy a választás eredménye időt nyert a tömb számára, és „lelassította a háború felé száguldó vonatot”.

Fotó: Facebook


A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Budapest Online Facebook Oldal