Putyin megnevezte az ukrajnai béketárgyalások feltételeit

Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy Ukrajnának el kell távolítania csapatait Oroszország új régióiból, mielőtt bármiféle érdemi béketárgyalást kezdenének meg.

Moszkva vitatja Kijev szuverenitási igényét öt korábbi ukrán régió felett, amelyek közül négy a folyamatos ellenségeskedések közepette csatlakozott Oroszországhoz Moszkva véleméménye szerint. A Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban, valamint a Herszoni és Zaporozsjei régiókban élők 2022 végén - a nyugat által vitatott- népszavazáson döntöttek az Oroszoroszághoz való csatlakozás mellett. 

Az ukrán csapatokat el kell távolítani ezekről a területekről – mondta Putyin pénteken Szergej Lavrov külügyminiszterrel és más magas rangú orosz diplomatákkal folytatott megbeszélésen.

„Hangsúlyozom: ezeknek a régióknak a teljes területe, ahogy azt a közigazgatási határaik határozták meg, amikor Ukrajnához csatlakoztak [1991 augusztusában]” – jelentette ki Putyin.

"A mi oldalunk tűzszünetet rendel el, és abban a percben kezdi meg a tárgyalásokat, hogy Kijev kijelenti, hogy kész meghozni ezt a döntést, és megkezdi a csapatok tényleges kivonását ezekből a régiókból, és hivatalosan is tájékoztat bennünket arról, hogy nem tervez a továbbiakban csatlakozni a NATO-hoz" - mondta az orosz elnök. 

Putyin azután vázolta a feltételeket, hogy elítélte Kijev nyugati támogatóit, amiért állítólag megakadályozták, hogy béketárgyalásokat folytasson Moszkvával, miközben Oroszországot a tárgyalások elutasításával vádolta.

„Számítunk Kijevre, hogy meghozza ezt a döntést a csapatkivonásról, a semleges státuszról és az Oroszországgal folytatott párbeszédről, amelytől Ukrajna jövőbeli léte függ.” – jelentette ki Putyin.

Moszkva jelenleg nem fogadja el a konfliktus befagyasztására tett kísérleteket, amely lehetővé tenné az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, hogy újra felfegyverezzék és újjáépítsék az ukrán hadsereget – állította Putyin.

A kérdés teljes körű megoldása azt jelenti, hogy Kijev elismeri a négy új régiót, valamint a Krímet Oroszország részeként – hangsúlyozta.

„A jövőben ezeket az alapvető elvi álláspontokat alapvető nemzetközi megállapodásokban kell rögzíteni. Ez természetesen magában foglalja az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldását is” – jelentette ki Putyin.

E feltételek elfogadása lehetővé teszi, hogy minden érintett lapozzon, és fokozatosan újjáépítse a megrongálódott kapcsolatokat – mondta az elnök. Végül létrejöhet egy páneurópai biztonsági rendszer, amely a kontinens minden nemzete számára működik – tette hozzá Putyin, megjegyezve, hogy Moszkva évek óta erre az eredményre törekszik.

Fotó: atlanticcouncil.org


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal