Rétvári Bence: brüsszeli bosszú az EU-bíróság ítélete

Egyértelműen brüsszeli bosszú az Európai Unió Bíróságának Magyarországgal szemben meghozott ítélete, amiért nem fogadunk be migránsokat - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Rétvári Bence szerint az EU-bíróság ítélete minden magyar ember számára teljesen igazságtalan, felháborító és elfogadhatatlan, mivel 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezték Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. Az államtitkár gigabírságnak nevezte az összeget, kiemelve, hogy ez a 80 milliárd forint majdnem annyi, mint a teljes évi kórházi adósságállomány. Hangsúlyozta, hogy akárcsak a múlt heti választási eredmény, ez a bírság is európai rekord.

Brüsszelben azonban nem hajlandóak elfogadni azt, hogy a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is elutasítják az illegális migránsok tömeges betelepítését - mondta. "Mi továbbra is meg akarjuk védeni a saját országunkat, és ez úgy látszik, nekik elfogadhatatlan" - hangoztatta Rétvári Bence.

Megjegyezte, hogy ez a hozzáállás különösen felháborító és elkeserítő, mert szerinte ebből az látszik, hogy Brüsszelnek fontosabbak az illegális bevándorlók, mint a magyarok vagy az európaiak. Ezzel az ítélettel "a jogos önvédelem jogát akarják elvenni Magyarországtól, ki akarnak szolgáltatni minket a brüsszeli döntéseknek" - közölte az államtitkár, elfogadhatatlannak nevezve azt, hogy Brüsszel számára a magyar emberek jogai másodlagosak, és az EU szerint azokat kell előnyben részesíteni, akik megszegik a törvényeket.

Felháborítónak tartotta, hogy erre használják fel a legerősebb jogi eszközüket, ezekkel próbálva megfosztani a magyar embereket attól a joguktól, hogy meghatározzák, kikkel éljenek együtt, és megvédjék saját külső határaikat.

A magyar válaszlépésről a kormánypárti politikus azt mondta, minden jogi lehetőséget meg kell vizsgálni, de már most látszik, hogy nem jogi döntés született, mivel a kérelemben szereplő összeghez képest hetvenszer akkora bírságot szabtak ki Magyarországra.

Rétvári Bence szerint az ítéletet meghozó testület tagjai "Soros György által kiképzett, különböző Soros-szervezetekben megfordult emberek", akik már leköteleződtek az ő politikájának, aminek fontos része a migráció. Bíróként olyan döntést hoztak - folytatta -, amely messze meghalad minden indítványt, és Európa-rekord bírságot szabtak ki Magyarország ellen, így próbálva belekényszeríteni az országot az illegális migránsok befogadásába vagy no-go zónák létrehozásába.

Az interjúban az államtitkár megerősítette, hogy Magyarország mindig meg fogja védeni határait, és Brüsszeltől azt várta volna, hogy fizesse ki a határkerítés és a külső határvédelem költségeit

Azonban nemcsak, hogy nem fizetik ki azt a közel 800 milliárd forintot, amibe került a külső határvédelem, hanem még meg is büntetnek minket a schengeni jogszabályok betartásáért és a külső határ védelméért - tette hozzá. A kormánypárti politikus a műsorban arról beszélt, hogy sejtése szerint a Magyarországot elmarasztaló döntést már korábban meghozták Brüsszelben.

A nyilvánosságra hozatallal azonban megvárták az EP-választásokat, mert attól tartottak, hogy emiatt nagyobb felháborodás lesz Brüsszellel szemben. Rétvári Bence szerint sunyi módja az ilyen ügyintézésnek, amikor olyan elmarasztaló döntést hoznak, amely egyrészt teljes mértékben semmibe veszi a jogszabályokat, másrészt pedig csak a voksolás után ismertetik a nyilvánossággal.

Megjegyezte, hogy ebből az látszik, Magyarországra nem egyenlő partnerként tekintenek, csupán azt szeretnék elérni, hogy betartsa, amit Brüsszelben eldöntenek

MTI
Fotó: swr.de


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal