Tovább táplálják fegyverekkel az ukrán háborút a britek

Vasárnap új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára John Healey brit védelmi miniszter.

A csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti brit kormány nevében Healey azonnal Ukrajnába utazott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Rusztem Umerov védelmi miniszterrel, a tárca vasárnapi közleménye szerint.

A bejelentett segélycsomag tartalmaz negyedmillió darab 50-es kaliberű lőszert, 90 Brimstone típusú páncéltörő rakétát, ötven katonai vízijárművet, melyek folyami és parti műveletekre alkalmasak, negyven aknamentesítő járművet, tíz AS-90 önjáró löveget, és 61 földgyalut.

A földgyalukkal London az ukrán fegyveres erők védelmi pozícióinak kiépítésében kíván segíteni. A brit kormány továbbá kritikus fontosságú alkatrészeket szállít a korábban adományozott AS-90-es lövegekhez, köztük 32 új ágyúcsövet, amelyek révén a tüzérségi eszközök további 60 ezer 155 milliméteres lövedék kilövésére lesznek alkalmasak. A védelmi tárca közlése szerint John Healey elrendelte az előző kormány által áprilisban megígért hadfelszerelési csomag szállításának felgyorsítását is.

A védelmi miniszter utasításának megfelelően ezt a csomagot a következő száz napban maradéktalanul át kell adni Ukrajnának. Április 23-án az előző brit kormány bejelentette, hogy minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt Ukrajnának.

A Downing Street szóvivőjének aznapi tájékoztatása szerint az 500 millió font (több mint 230 milliárd forint) értékű segélycsomag tartalmazza egyebek mellett hatvan különböző könnyű katonai vízijármű, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakétát - köztük Storm Shadow típusú, nagy hatótávolságú irányított precíziós rakétákat -, négyszáznál több szárazföldi katonai járművet és csaknem négymillió kézifegyver-lőszert. 

Sir Tony Radakin tengernagy, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke a londoni védelmi minisztérium vasárnapi tájékoztatásakor kiemelte: az ukrajnai háborúban elesett vagy megsérült orosz katonák száma nemrégiben elérte az 500 ezret, ami jelzi, hogy Oroszország számára mennyire kedvezőtlenül alakul ez a háború.

Radakin szerint Ukrajna az elmúlt egy évben brit segítséggel elűzte az orosz flottát a Krím térségéből és újranyitotta a fekete-tengeri exportútvonalakat. A szárazföldi hadműveletek sokkal keményebbek, de nincs kétség afelől, hogy Ukrajna a jövőben is szuverén nemzet marad - fogalmazott a brit vezérkari főnök. Természetesen nem beszélt az ukrán lakosságra telepedett kijevi rezsim által elkövetett kényszersorozások helyzetéről, valamint a képzetlenül halálba küldött ukrán férfiak százezreiről sem.

MTI
Fotó: westminster.ac.uk


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal