Trump 2.0: Mit jelentene ez Amerika és a világ számára?

Bosszú Biden ellen, az illegális migráció megfékezése, Kijev támogatásának megszüntetése – Donaldnak elfoglalt lesz a programja, ha megnyerné az elnöki posztot, de mennyi mindent tud elérni?

Trump újabb elnöksége esetén az ellenfeleiként "narancssárga ember"-nek hívott politikus vajon visszafogja-e azt a vágyat, hogy bosszút álljon politikai ellenfelein, vagy enged a kísértésnek, hogy „egy napra diktátort” játsszon, és közben elszabaduljon a káosz?

Talán az évszázad igaztalansága lenne azt állítani, hogy Donald Trump nem haragtartó ember. Nemcsak első elnöki ciklusát árnyékolta be a Russiagate és az Ukrainegate néven ismert kettős álhír, de a jogi összefonódások továbbra is követik és rendszeresen bíróság elé ráncigálják különböző ürügyekkel. Ezzel ő lett az első volt elnök az amerikai történelemben, akit állami és szövetségi perek üldöznek. És ha megválasztják újabb négy évre a Fehér Házba, senki ne lepődjön meg, ha ősellensége elleni megtorlás komolyan megkezdődik.

„Ha én nem kapok mentelmi jogot, akkor Joe Biden sem kap mentelmi jogot” – hangoztatta Trump januárban közösségi oldalán. „A határinvázióval és az afganisztáni feladással, nem is beszélve a több millió dollárról, amelyek külföldi országokból származó pénzzel mentek a zsebébe, Joe megérett volna a vádemelésre.”

Ez a fajta bosszúálló mentalitás még aggasztóbb Trump azon kinyilvánított vágya fényében, hogy „egy napig diktátort” játsszon. 

Bár nem világos, hogy a volt elnök milyen ügyeket szándékozik indítani Biden ellen, számíthatunk arra, hogy minden hivatali magasságból elérhető jogi csatornát megvizsgálnak – hazaárulás, hivatali visszaélés, korrupció, minősített dokumentumok helytelen kezelése stb.

A Biden klánnal való üzletének lezárása közben Trump nem vesztegeti az időt arra, hogy újra megvizsgálja az aláíráskérdést, amely miatt 2016-ban elnökké választották, és ez volt az ígérete, hogy biztosítsa a határt és falat épít. Ez zűrzavaros ügynek bizonyul majd, mivel a helyi bűnüldöző szervekkel együttműködő amerikai hadsereg feladata lesz, hogy átfogó razziákat hajtson végre, amelyek célja illegálisok millióinak kitoloncolása az országból.

Trump már első ciklusa alatt felvetette a gondolatot, hogy valami hasonlót csináljon, de az ügyvédek cáfolták, mert féltek a jogi következményektől. Ezúttal azonban engedelmesebb munkatársakkal veszi körül magát, akik már a militarizált határ „tökéletesen legálissá” tételét álmodják meg.

Az emberi jogi szervezetek heves bírálata ellenére a Trump-adminisztráció felfüggeszti a határra érkezők menedékkérelmét, miközben leállítja az elsőszülöttségi állampolgárságot az Egyesült Államok földjén okmányokkal nem rendelkező szülőktől született gyermekek számára. Eközben az „alkotmányjog megsértése” miatt teljesen felhagynak a „szentélyvárosok” néven ismert koncepcióval, amely lehetővé teszi az illegális bevándorlók számára, hogy az országban letelepedjenek, és az adófizetők számára óriási költséget jelentsenek.

A bűnözés kérdésével kapcsolatban, amely Biden alatt hihetetlen módon elburjánzott, Trump kijelentette, hogy „egykor nagy városaink élhetetlenek, egészségtelen rémálmokká váltak, átadták magukat a hajléktalanoknak, a kábítószer-függõknek, az erõszakosoknak és veszélyesen tébolyodottaknak”. 

A válság kezelésére az a terve, hogy megtiltja a városi táborozást, és a hajléktalanokat sátorvárosokban tartja, amit „orvosok, pszichiáterek, szociális munkások és drog-rehab szakemberek” felügyelnek majd. Trump szerint az a pénz, amelyet az Egyesült Államok megtakarít a „tömeges, képzetlen migráció megszüntetéséből”, fedezi a költségeket.

Az energia terén Trump vissza fogja vonni Biden politikáját, amely látszólag arra irányul, hogy megmentse a bolygót az éghajlatváltozástól, amely koncepció republikánus körökben nem hangzik el. Trump leállítja a demokrata nap- és szélenergia-projektjeit, miközben visszahozza saját elképzelését, miszerint "végtelen mennyiségű" olajat szállít Kanadából a Keystone XL vezetéken keresztül az USA ellátására.

A külföldön Trump 2018-ban kereskedelmi háborút kezdett Kínával, és ez a vakmerő politika a jelek szerint folytatódni fog. A „Make America Great Again” programjának szerves részeként a republikánus jelölt továbbra is ellenségnek tekinti az ázsiai gazdasági nagyhatalmat, nem pedig erős kereskedelmi partnernek (az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelem tavaly 758 milliárd dollárt tett ki áruk és szolgáltatások terén). 

Trump ígéretet tett arra, hogy „agresszív, új korlátozásokat fog indítani az Egyesült Államokban lévő eszközök kínai tulajdonjogára vonatkozóan, megtiltja az amerikaiakat a Kínában történő befektetéstől, és betiltja a Kínában gyártott termékek kulcsfontosságú kategóriáinak, például elektronikai cikkek, acélok és gyógyszerek importját”.

Trump ugyanilyen gyanakvóan tekint Washington NATO-hoz fűződő kapcsolataira, különösen a nyugati katonai blokk azon tagjaira, amelyek hátralékban vannak a tagsági díjakkal. Az elnökjelölt kampánywebhelye egy rejtélyes sort tartalmaz az üggyel kapcsolatban, amely éjszakánként ébren tartja Brüsszelt:

„Be kell fejeznünk azt a folyamatot, amelyet az én igazgatásom alatt elkezdtünk, és alapvetően átértékeljük a NATO célját és a NATO küldetését.”

A tömbhöz fűződő feszült kapcsolatok ellenére Trump azt mondja, ha elnökké választják, „huszonnégy órán belül” véget vet az ukrán konfliktusnak. Hogyan húzná ki ezt a bűvésztrükköt? Kijevet képes lehet szinte azonnal levágni a köldökzsinórról, amely már több tízmilliárd dollárnyi amerikai adófizető pénzt szállított Zelenszkijnek és a hadiipari komplexumnak. Figyelembe véve Trump mentalitását és azt a tényt, hogy a főbb stratégiai terveitől nem szokott visszavonulni, ez igencsak reálisnak tűnik.

J.F.K.
Fotó: BBC

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal