Ukrajna hitelezői vissza akarják kapni a pénzüket – WSJ

Külföldi kötvénytulajdonosok 2022-ben felfüggesztették Kijev adósságának kifizetését, de a hírek szerint a türelmük fogy.

Külföldi kötvénytulajdonosok egy csoportja lépéseket tett annak érdekében, hogy rákényszerítsék Ukrajnát, hogy már a jövő évben kezdje meg adósságai visszafizetését - írta vasárnap a Wall Street Journal. Ha sikerrel járnak, Kijev évente 500 millió dollárt veszíthet pusztán kamatfizetésből.

A Blackrock és a Pimco befektetési óriásokat magában foglaló csoport 2022-ben kétéves adósságszünetet adott Kijevnek, de a moratórium lejárt.

Mivel a harcok végét nem látják, a hitelezők a Weil Gotshal & Manges ügyvédeit és a PJT Partners bankárjait fogadták fel, hogy találkozzanak ukrán tisztviselőkkel, és kössenek olyan megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna jövőre folytatja a kamatfizetést, cserébe jelentős összegeket levonnának a fennálló adósságból – mondták névtelen források a Wall Street Journalnak.

Az újság szerint Ukrajna 20 milliárd dollárnyi kihelyezett eurókötvényének mintegy ötöde a csoport birtokában van. Míg ez a szám Ukrajna 161,5 milliárd dolláros teljes külső adósságának töredékét jelenti , a kötvények kamatainak kiszolgálása évente 500 millió dollárba kerülne az országnak – közölték a kötvénytulajdonosok.

Ha a kötvénytulajdonosok nem kötnek megállapodást Kijevvel augusztusig, Ukrajna fizetésképtelenné válhat. Ez rontaná az ország hitelminősítését, és korlátozná annak lehetőségét, hogy a jövőben még több pénzt vegyen fel.

Az újság szerint az ukrán tisztviselők abban reménykednek, hogy az Egyesült Államok és más nyugati kormányok pártját fogják állni a kötvénytulajdonosokkal folytatott tárgyalások során. Ezen országok egy csoportja azonban már 2027-ig felajánlotta Ukrajnának mintegy 4 milliárd dollár értékű hitelre vonatkozó adósságszünetet, és állítólag aggódnak amiatt, hogy a kötvénytulajdonosokkal kötött megállapodások miatt a magánhitelezőket előbb visszafizetik.

Ukrajna már most is külföldi segélyekre támaszkodik a kormányzati szervek nyitva tartása és az állami alkalmazottak fizetése érdekében. Az ország hadserege szinte teljes mértékben külföldi finanszírozástól függ; A kijevi és a nyugati tisztviselők küszöbön álló vereséget jósoltak egészen addig, amíg az Egyesült Államok Kongresszusa a múlt hónapban el nem fogadta a külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatot, amely 61 milliárd dollárt tartalmazott Ukrajna és a konfliktusban érintett amerikai kormányzati szervek számára.

A törvényjavaslat csaknem 14 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának fegyvervásárlásra, és 9 milliárd dollárnyi új finanszírozási kölcsönt tartalmaz. 

A Wall Street Journal szerint egyes kötvénytulajdonosok felvetették, hogy az Egyesült Államok és az EU befagyasztott orosz eszközöket használhat fel Ukrajna adósságainak törlesztésére. Míg 2022 óta mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz jegybanki vagyon van befagyasztva amerikai és európai bankokban, az USA csak a múlt hónapban fogadta el a lefoglalásukat lehetővé tevő jogszabályt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) is arra sürgette a kormányokat, hogy ne lopják el ezt a pénzt, Christine Lagarde, az EKB vezetője pedig a múlt hónapban figyelmeztette, hogy ezzel a „megvédeni kívánt nemzetközi rend megtörését” kockáztatja.

Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal