Váratlan fordulat: Törökország csatlakozni akar a BRICS-hez

Hakan Fidan török ​​külügyminiszter kijelentette, hogy Ankara egy soron következő oroszországi találkozóján kívánja megvitatni a kérdést.

Törökország - amely nem mellesleg NATO tag - csatlakozni kíván a BRICS nemzetcsoporthoz, és fel kívánja venni a kérdést a gazdasági blokk külügyminisztereinek soron következő oroszországi találkozóján – jelentette be kedden Hakan Fidan ankarai fődiplomata.

Fidan háromnapos kínai látogatása során újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Törökország régóta várt arra, hogy az Európai Unió tagjává váljon, de évek óta szembesül a blokk egyes tagjainak ellenállásával. Ezzel összefüggésben Ankara most a BRICS-t fontolgatja az integráció alternatív platformjaként – magyarázta a miniszter.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a BRICS, mint fontos együttműködési platform jó alternatívát kínál néhány más országnak” – mondta Fidan, megjegyezve, hogy bár a csoportnak még „hosszú utat kell megtennie”, Ankara a „BRICS-ben rejlő lehetőségeket látja.”

A Kínai és Globalizációs Központban (CCG) Pekingben tartott rendezvényen Fidan elmondta, már várja, hogy részt vegyen a csoport külügyminisztereinek találkozóján, amelyen Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Irán és Egyiptom, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek képviselői vesznek részt tagként. Az eseményre a jövő héten kerül sor az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban.

Moszkva üdvözölte Ankara érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Türkiye csoporttagságának témája szerepel a jövő heti csúcstalálkozó napirendjén, amelyen idén Oroszország elnököl.

Peskov azonban megjegyezte, hogy a gazdasági tömb nem biztos, hogy képes maradéktalanul kielégíteni mindazon országok érdekeit, amelyek a BRICS-hez való csatlakozási szándékot fejezték ki. Mindazonáltal kijelentette, hogy üdvözlendő az „ilyen aktív érdeklődés” , és a csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy kapcsolatot tartson fenn minden érdekelt nemzettel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten azt is megjegyezte, hogy a BRICS-országok kapui nyitva állnak a „legkülönbözőbb gazdasági és politikai rendszerek és makrorégiók” képviselői előtt .

A csoporthoz való csatlakozás egyetlen feltétele az államok szuverén egyenjogúságának kulcsfontosságú elve melletti munka iránti elkötelezettség – amivel a jelek szerint Oroszország nyugati kollégái küszködnek – kommentálta Lavrov.

Fotó: AP


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal