Zelenszkij: Ukrajna nem akarja „hosszabbítani a háborút”

Kijevben „sokan meghaltak és megsebesültek” az ellenségeskedésben – ismerte el az ukrán vezető. Ennek ellenére tovább tombol az erőszakos és agresszív mozgósítás az egész megmaradt országban.

Zelenszkij szerint az orosz-ukrán konfliktus lezárását célzó rendezési tervet a következő hónapokon belül elő kell terjeszteni.

Ezt csütörtökön, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott közös sajtótájékoztatón tette. Zelenszkij Brüsszelbe utazott, hogy aláírjon egy biztonsági megállapodást az Európai Unióval, amely garantálja a védelmi segítséget, beleértve a fegyverszállítást és a kiképzést.

„Ukrajna nem akarja meghosszabbítani a háborút. Nem akarjuk, hogy évekig tartson” – jelentette ki Zelenszkij.

Ez a hozzáállás jelentős változást jelent az eddigiekhez képest, amelyben Kijev a végsőkig, az teljes ukrán győzelem eléréséig tartó harcra kívánt berendezkedni. A változásban nagy valószínűséggel két faktor játszik döntő szerepet:

az agresszív ukrán mozgósítás egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget vált ki, az ukránok maguk is érzik, hogy ezt a háborút nem tudják megnyerni. Ebben az esetben halálba küldeni fiatalok (és sajnos már idősek) százezreit teljesen értelmetlen, még a legelvetemültebb oroszgyűlölők szemében is. 

A másik faktor, hogy pontosan 6 hónap múlva lesz vélhetően Trump elnök beiktatása, amely után ő 24 órán belül kívánja elérni a tárgyalások megkezdésést. Kijev erre készülve már szeretne egy használható, tárgyalási alapot képező tervvel előállni. 

„Sok sebesültünk és halottunk van a csatatéren. Néhány hónapon belül le kell tennünk egy rendezési tervet” – tette hozzá pontos számadatok nélkül.

Kijev sokáig hallgatott a konfliktusban elszenvedett áldozatokról, ehelyett kitart amellett, hogy hatalmas károkat okozott az orosz csapatoknak. Ez év februárjában Zelenszkij azt állította, hogy mindössze 31 000 ukrán katonát öltek meg a két évig tartó konfliktusban. Ez a szám látva a sorozások erőszakba fulladását több mint nevetséges.

Szergej Belousov orosz védelmi miniszter a közelmúltban úgy becsülte, hogy Kijev csak májusban 35 000 katonát veszített, míg elődje, Szergej Sojgu februárban azt állította, hogy Ukrajna több mint 440 000 katonát veszített a konfliktus során.

Az ukrán hadsereg által elszenvedett rendkívül súlyos veszteségeket hallgatólagosan alátámasztják az országban egyre erősödő kényszermozgósítási törekvések, valamint a menekülő férfiak elképesztő tömegei, akik a határokon átkelve kívánnak Nyugatra jutni.

A konfliktushoz elhurcolt férfiak száma egyre csak növekszik, az agresszió is egyre hevesebbé vált: számos videó kering az interneten, amelyeken a sorozó tisztek leendő újoncokat ragadnak el az utcákon, veszekednek velük, lőfegyverrel fenyegetik őket, és más fajta visszaéléseknek vetik alá őket.

Fotó: AP Photo/Kostiantyn Liberov, File


Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

 

Budapest Online Facebook Oldal